Prohlášení rektora UP k incidentu na Horním náměstí v Olomouci

Rektor Jaroslav Miller.
Foto: Kristýna Erbenová
sobota 30. května 2015, 00:51

Olomouc (30. května 2015)

Univerzita Palackého vyjadřuje politování nad konfliktním chováním několika svých zahraničních studentů v posledních dvou dnech, jejichž jednání důsledně prověří.

Podle dosavadních relevantních informací se jednalo o diskuzi a hádku se zástupci organizace „Islám v ČR nechceme“ a pokus o stržení plakátu uvedeného hnutí, jehož zástupcům již byla za UP vyslovena omluva. V tuto chvíli je věc rovněž řešena Policií ČR coby přestupek proti veřejnému pořádku.

Rektor UP prof. Jaroslav Miller bude osobně jednat s případnými viníky incidentu a navrhne v následujících dnech další postup. Netolerantní konání podle jeho názoru nelze akceptovat na žádné straně konfliktu.

Zároveň se vedení Univerzity Palackého distancuje od jakýchkoliv projevů xenofobie a nesnášenlivosti, proti nimž dlouhodobě vystupuje. Zahraniční studenti, kteří byli osobně účastni sporu, považují nepatřičné překročení hranic diskuze za akt jednotlivce, za nějž se již veřejně omluvili.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.