Prohlášení rektora Jaroslava Millera

úterý 13. ledna 2015, 10:36

S jistým znepokojením pozoruji pozvolný nárůst xenofobních nálad v české společnosti, který je, bohužel, podporován politováníhodnými a nezodpovědnými výroky některých českých politiků. Tento jev považuji za potenciálně nebezpečný a škodlivý pro tuto zemi. Své vyjádření k aktuální situaci vydávám také v souvislosti s děním ve Francii a v dalších evropských zemích.

Neospravedlnitelné události z Paříže se snadno mohou stát dalším akcelerátorem xenofobie. Pevně však věřím v demokratický potenciál české společnosti a v její snahu a schopnost nepodléhat xenofobní rétorice na základě extrémních a násilných projevů jednotlivců. Univerzita Palackého v Olomouci je otevřenou institucí, která usiluje o získávání nejlepších studentů a vědců nezávisle na národnosti, náboženském vyznání, sexuální orientaci či barvě pleti.

Tímto prohlášením chci zároveň vyjádřit podporu všem zahraničním studentům a zaměstnancům Univerzity Palackého a udělám vše proto, aby se v České republice a v Olomouci cítili bezpečně a mohli se považovat za organickou součást naší akademické komunity, a to nyní i v budoucnu.  

prof. Jaroslav Miller v. r.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.