Program Podzimního festivalu duchovní hudby potrvá do 10. října

Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou Jaromíra M. Krygela se představí v závěru festivalu koncertem Messa di Gloria e Credo.
Foto: Archiv festivalu
středa 23. září 2015, 07:40 - Text: (mav)

Projekcí VII. symfonie E dur Antona Brucknera v olomouckém kině Metropol dnes pokračuje letošní Podzimní festival duchovní hudby. Návštěvníci budou moci zhlédnout a vyslechnout Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu pod taktovkou Stanislava Macury budou, dlouholetého dirigenta a dramaturga festivalu.

O týden později, ve středu 30. září, si návštěvníci festivalu připomenou Petra Ebena a jeho Labyrint světa a ráj srdce pro varhany a recitaci. O divácky atraktivní provedení se v chrámu svatého Michala postarají varhaník Tomáš Thon a autorův syn Marek Eben, který se ujme uměleckého přednesu.

Ve stejných prostorách zazní v sobotu 3. října nešpory Jana Dismase Zelenky Psalmi Vespertini. Posluchačům se představí sopranistka Gabriela Eibenová, altistka Daniela Čermáková a tenorista Václav Čížek, v basových partech Lisandro Abadie, Martin Vacula a Jiří Miroslav Procházka, které doprovodí Ensemble Inégal s dirigentem Adamem Viktorou.

Milovníci sborového zpěvu by si neměli nechat ujít vystoupení curyšského chlapeckého sboru Zürcher Sängerknaben pod řízením Alphonse von Aarburga. Více než stovka chlapců se představí 6. října v chrámu svatého Mořice.

Závěr festivalu bude patřit dílu Gaetana Donizettiho Messa di Gloria e Credo, na němž sólisty doprovodí Český filharmonický sbor Brno řízený Janem Ocetkem a Filharmonie Hradec Králové pod taktovkou Jaromíra M. Krygela.

Podzimní festival duchovní hudby se koná v Olomouci již od roku 1994 a patří k nejvýznamnějším akcím v oblasti duchovní hudby v České republice. Pořádá jej MUSICA VIVA.

Podrobný program festivalu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.