Profesoři Vičar a Zbořil laureáty Cen města Olomouce

Laureáti Jan Vičar a Radek Zbořil (zleva).
Fotogalerie: Pavel Konečný
pátek 22. května 2015, 08:06 - Text: Pavel Konečný

Ocenění za počin roku 2014 si včera ze slavnostního předávání Cen města Olomouce odnášel profesor Jan Vičar, do síně slávy města vstoupil s dalšími třemi osobnostmi profesor Radek Zbořil. Slavnostního ceremoniálu v Klášterním Hradisku se účastnil i premiér Bohuslav Sobotka.

Primátor Antonín Staněk uvítal oceněné do rodiny laureátů již půl hodiny předem. Převzali pamětní listy a zapsali se do pamětní knihy. Ceny pak dostali laureáti za zvuku fanfár a hry světel před plným sálem na jevišti.

Primátor Staněk označil oceněné za lidi, kteří obohacují náš život a činí svět kolem sebe snesitelnějším. Komise měla při výběru laureátů podle něj těžkou práci, protože se oceňují jen čtyři osobnosti.

„Je to projev uznání, díků a úcty. Dnešní doba je spíše dobou konfrontací, kdy si vzájemně nedůvěřujeme, kdy se vzájemně napadáme a vrážíme si kudlu do zad, v této době je fakt, že mezi námi žijí takoví lidé, je něco neuvěřitelného. Tyto osobnosti jsou jisté světlo, které bychom měli následovat,“ prohlásil primátor.

Ať žije hudba!

Jan Vičar dostal cenu v kategorii Počin roku za monografii Hudba v Olomouci 1945 – 2013. Je to unikátní dílo vystihující historii hudební kultury v Olomouci od roku 1945 do současnosti. Vedle detailních historických výkladů obsahuje rozsáhlou ikonografii, jakož i muzikologické analýzy významných děl hudebních skladatelů spjatých s Olomoucí.

„Je to ocenění tříleté intenzivní práce celého týmu, který je tvořen třiceti dvěma autory. Je to potvrzením toho, že práce, kterou jsme odvedli, povede k lepšímu postavení hudby v Olomouci,“ řekl Žurnálu Vičar.

Když cenu převzal z rukou náměstka primátora Pavla Urbáška, poděkoval Vičar z pódia všem olomouckým hudebníkům, těm minulým i budoucím. „Děkuji také těm dvaatřiceti lidem, kteří se mnou vydrželi, Univerzitě Palackého za vytvořené podmínky a zastupitelstvu, že tuto knihu ocenila. Věřím, že to přispěje k další krásné existenci hudby v Olomouci. Ať žije olomoucká hudba!“

Narozeninové překvapení

Cenu města Olomouce dostal ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil z rukou premiéra Sobotky. „Mělo to pro mě prvek překvapení,“ přiznal Zbořil.

Jeden z nejcitovanějších českých vědců tvrdí, že současná situace dává prostor dělat vědu kvalitně. „Dnes pracujeme v centrech, která mají běžně míru internacionalizace kolem třiceti procent. Takže máme kolem sebe kolegy třeba z dvaceti zemí a každodenně můžeme vnímat i jejich vědecké názory a posouvat vědu dál strašně rychle. To dřív nešlo. Dnes jsme schopni přitáhnout řadu vědců třeba i do Olomouce. Jsem na to pyšný, stejně jako na univerzitu, která v tomto směru udělala v posledních letech obrovský pokrok,“ uznal Zbořil.

Cenu, kterou dostal v den svých narozenin, vnímá jako osobní ocenění. „Ale nejen za vědeckou práci, také za schopnost vytvořit vědecký tým, který je nadnárodní. Což je užitečné pro Olomouc i pro vědu,“ objasnil.

Hostům slavnostního večera řekl, že je Olomoučan tělem i duší. „Prožil jsem tady profesní i osobní život. Chtěl bych poděkovat svým rodičům, manželce i svým dětem, jsou pro mě každodenní inspirací,“ uvedl Zbořil. Děkoval i kolegům a celému Regionálnímu centru pokročilých technologií a materiálů a také univerzitě. „Protože dnes jsem shodou okolností o rok starší, tak chci věřit tomu, že nejen já, ale i město a univerzita jsou v nejlepších letech a chci věřit tomu, že všechno krásné, hezké a neobjevené je ještě před námi,“ nadchnul publikum Zbořil.

Cena města Olomouce se uděluje od roku 1998. Počet laureátů včerejškem přesáhl číslo 130. Mezi dalšími oceněnými byli vedoucí představitelka ekumenické nadace Stiftung Haus der Action 365 Gerlinde Backová, malíř, grafik, teoretik výtvarného umění Jiří Hastík a hudebník Richard Pachman. Za počin roku byl oceněn i Michal Bartoš za jedinečný Dům přírody Litovelského Pomoraví.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.