Profesor Pintaudi hostem na Katedře klasické filologie

středa 7. ledna 2015, 09:20 - Text: (Redakční pošta)

Ve dnech 25. – 28. listopadu 2014 navštívil v rámci programu UPLIFT Katedru klasické filologie Filosofické fakulty Univerzity Palackého Rosario Pintaudi, profesor řecké papyrologie na Messinské universitě a kurátor papyrologických sbírek Medicejské knihovny ve Florencii. Tento významný badatel na poli dynamicky se rozvíjející disciplíny v rámci věd o antickém starověku uspořádal pro studenty KKF a příbuzných oborů přednášku The Italian excavations in Antinoupolis – past and present a následný workshop: Papyrology - subject, methods, perspectives of the discipline. (A letter to Zenon – how to interprete a papyrus document.)

Za hojné účasti studentů a vyučujících seznámil profesor Pintaudi ve své přednášce přítomné s výsledky a stavem dlouhodobého archeologického výzkumu v oblasti někdejší antické osady Antinoupolis (též zvané Antinoé) na území dnešního Egypta v povodí středního Nilu. Italští odborníci, pracující v této lokalitě s přestávkami již od roku 1935 odkryli rozsáhlé základy antického města se zbytky chrámů, hipodromem a rozsáhlým pohřebištěm. Z odkrytých vrstev, zahrnujících památky antické, ranně křesťanské a koptské vyprostili mnoho cenných předmětů lokální provenience, včetně památek staroegyptských, jež byly stavebníky římské a křesťanské periody použity pro výstavbu nových objektů. V neposlední řadě se v odpadových haldách staré obce daří nalézt i celou řadu papyrových dokumentů, které jsou následně restaurovány a interpretovány italskými papyrology. Mezi nimi je právě i Rosario Pintaudi, který je od roku 2003 ředitelem italské expedice pod egidou Papyrologického institutu ve Florencii (Istituto papirologico G. Vitelli) při Filosofické fakultě Univerzity ve Florencii. Organizace vykopávek nabyla v posledních letech mezinárodního charakteru: jsou do nich zapojeni odborníci z celého světa a jsou podporováni i nově vzniklou nadací Antinoe Foundation  v Chicagu. Vzhledem k rozsáhlým, dosud neodkrytým oblastem naleziště, lze očekávat v budoucnu další významné nálezy a objevy. 

V rámci workshopu předvedl profesor Pintaudi, jak lze interpretovat konkrétní papyrový dokument, v tomto případě dopis Apollónia, „ministra financí“ krále Ptolemaia Filadelfa, správci statků a sekretáři Zenónovi, v němž žádá svého podřízeného, aby dal připravit dary k oslavě náboženského svátku stefanéforii včetně králových narozenin a neprodleně je zaslal do hlavního města Alexandrie. Při této příležitosti seznámil Rosario Pintaudi přítomné studenty a vyučující i se stručnou historií papyrologie, technickými detaily papyrologické práce, jejími filologickými aspekty a výhledy do budoucnosti tohoto stále se rozvíjejícího oboru. Zdůraznil též, že nové papyry s řeckým a latinským textem se nejen stále ještě hojně nalézají, ale upozornil i na významnou skutečnost, že existují celé kolekce dosud nevydaných papyrů, uložených ve světových knihovnách a archivech.  

Mezi nimi je i sbírka tzv. Papyri Wessely Pragenses, nacházející se v oddělení rukopisů Národní knihovny v Praze, kterou za spolupráce s našimi i zahraničními odborníky profesor Pintaudi  vydává. Během workshopu byly též prezentovány tři doposud vydané svazky této edice (Gonelli, Firenze 1988, 1995, 2011). Na závěr zdůraznil, jak si váží dlouholeté spolupráce s českými odborníky (počátky těchto kontaktů sahají až do 70. let minulého století) a vyzval přítomné studenty ke studiu tohoto zajímavého oboru, pro který se i u nás vyskytují pracovní vyhlídky. Sám pak nabídl možnost dalších prezentací papyrologických textů přímo v Národní knihovně a své případné odborné vedení pro zájemce o následné studium.  Obě vystoupení a další konzultace profesora Rosaria Pintaudiho se setkaly s velkým zájmem a ohlasem mezi studenty, kteří následně zahrnuli dotazy i své olomoucké vyučující. Lze jen doufat, že návštěva Rosaria Pintaudiho podnítí aktivity studentů v tomto atraktivním oboru a že se Univerzita Palackého může těšit na další spolupráci s tímto významným a českým zemím přátelsky nakloněným představitelem humanitních věd.

PhDr. Jan Janoušek, Ph.D.
člen Katedry klasické filologie FFUP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.