Profesor Osolsobě si Olomoučany získal. Jsme už opravdu všichni Turci?

Foto: Archiv VKH
středa 24. února 2016, 12:53

Opět zcela zaplněný sál Centra Aletti nadšeně aplaudoval brněnskému profesoru dramatických umění Petru Osolsobě, který v Olomouci představil aktuální výzkumné poznatky o Wiliamu Shakespearovi. Slavný britský dramatik svými postoji ve své době provokoval a nutil společnost k zamyšlení.

Profesor Petr Osolsobě se ctí zvedl hozenou rukavici od předcházejícího přednášejícího profesora Jana Sokola a udržel vysokou laťku přednášek z cyklu 3x o rodině s profesory. Tématem bylo manželství v Shakespearově díle. Osolsobě ukázal, že otázky posvátnosti manželství a legitimity rozvodů se táhnou dílem britského autora jako pověstná červená nit.

„V každém Shakespearově dramatu existuje posvátné manželství jen jedno. To první,“ poukazuje Osolsobě na nezpochybnitelný křesťanský odkaz Shakespeara. „Hlavní hrdinové žijí v bigamii podobné nekřesťanským náboženstvím. To jsme i my v Evropě už mentálně Turci?“ reprodukoval Osolsobě Shakespearovo varování.

Stejně jako si Shakespeare svými dramaty s katolickými prvky podmanil tehdejší anglikánský Londýn, brněnský patriot Osolsobě si náramně rozuměl s olomouckým publikem, které jej vyprovodilo bouřlivým potleskem. „Velice rád se znovu do Olomouce vypravím, Olomouc miluji a závidím všem, kdo tady mohou studovat,“ překvapil závěrem.

Na poslední přednášku z projektu 3x o rodině s profesory si bude veřejnost muset nějaký čas počkat. Oproti poměrně rychle následující druhé přednášce, bude ta třetí mít o něco větší odstup. Vystoupení prof. Pavla Ambrose se zajímavým názvem „Patří spiritualita do kuchyně a do ložnice?“ se uskuteční v sále Centra Aletti v úterý 22. března 2016 v 18:00.

Jan Morcinek, místopředseda Vysokoškolského katolického hnutí Olomouc


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.