Profesor Jařab získá cenu za rozvoj občanské společnosti

První polistopadový rektor profesor Josef Jařab.
Foto: Marek Otava
pátek 11. září 2015, 07:00 - Text: Ivana Pustějovská

První polistopadový rektor Univerzity Palackého profesor Josef Jařab dnes převezme Cenu primátora města Olomouce. Spolu s uznávaným amerikanistou obdrží nově udělované ocenění i Jiří Žák, předseda představenstva společnosti Farmak. 

Nová cena má podle představitelů města posilovat zdravý patriotismus, respekt k tradicím a úctu k významným osobnostem. „Nemá ambici zastínit tradičně udělované Ceny města Olomouce. Naopak, má vytvořit další prostor pro ocenění obyvatel nebo kolektivů za jejich přínos v oblasti hospodářského rozvoje a rozvoje občanské společnosti a demokracie,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk.

Profesor Jařab získává cenu za aktivní přínos k rozvoji demokracie, humanity a posilování prestiže Olomouce doma i v zahraničí. Zástupci města ocenili jak jeho postoje před rokem 1989, tak i jeho občanskou a společenskou angažovanost v následujících letech. „Profesor Jařab je výraznou osobností a tváří Univerzity Palackého. Ale nejen to. Svým čestným a lidským pojetím politiky se stal i uznávanou a ctěnou autoritou veřejného života ve městě Olomouci,“ zdůraznil primátor.

Spolu s cenou za rozvoj občanské společnosti bude primátor udělovat i ocenění za přínos v oblasti hospodářského rozvoje města.  „Úspěšní živnostníci, malí a střední podnikatelé, jsou hybnou silou každé úspěšné tržní ekonomiky. Právě tato skupina obyvatel byla v minulosti poněkud přehlížena,“ doplnil primátor Staněk.  Laureátem se stal předseda představenstva společnosti Farmak Jiří Žák. Primátor vyzdvihl mimo jiné fakt, že si firma pod jeho vedením zachovala české vlastnictví a že je významným zaměstnavatelem.  

Cenu primátora města si ocenění převezmou dnes večer před zahajovacím open air koncertem Moravské filharmonie Olomouc, který se uskuteční na Horním náměstí u příležitosti Dnů evropského dědictví. Plaketa, kterou dostanou, zahrnuje portréty dvou osobností olomouckého veřejného života; prvního českého starosty Olomouce Karla Mareše a prvního demokratického polistopadového primátora Milana Hořínka. Autorem plakety je olomoucký výtvarník Petr Kuba. 
Cena bude předávána vždy k výročí 6. září, kdy se Karel Mareš v roce 1919 ujal řízení města.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.