Problémy s polykáním ztrpčují seniorům život

Ilustrační foto: SXC
pátek 24. ledna 2014, 20:28 - Text: Kateřina Černohorská

U starší části populace se běžně vyskytují problémy s polykáním, které mohou vést ke zhoršení kvality života, k podvýživě i k dehydrataci. Na důsledky těchto obtíží se zaměřil výzkum univerzity v Hong Kongu (HKU).

Studie se zabývala vyšetřením rozšíření problémů s polykáním u starších lidí, žijících v domech s pečovatelskou službou a dále se věnovala tomu, do jaké míry otázce rozumí zaměstnanci pečovatelských zařízení.

V první fázi se výzkumníci zaměřili na získání údajů o výskytu těchto obtíží po Hong Kongu pomocí telefonických rozhovorů. V další části průzkumu se odborníci vydali do 42 pečovatelských zařízení a provedli detailní rozhovory s 878 seniory. Poslední fáze projektu se věnovala rozhovorům s 504 ošetřovateli a 93 rodinnými příslušníky, kteří se o seniory starají doma.

Výsledky studie ukázaly, že problémy s polykáním trpí téměř třetina starších lidí, kteří si stěžovali na sníženou kvalitu života. Velká část seniorů také zmínila, že za uplynulý rok neobdržela žádné léky pro podporu polykání. „Pečovatelé měli obecně dobré znalosti o přípravě vhodného jídla a základů podávání stravy, nicméně zhruba osmdesát procent z nich nevědělo o rizikových anamnézách pro poruchy příjmu potravy, jakými jsou například karcinom hlavy a krku nebo Parkinsonova choroba. Netušili také, že tyto poruchy mohou být příčinou emočních problémů, úzkostí i depresí,“ vysvětlila Queenie Wong, manažerka vývoje a komunikace Pedagogické fakulty HKU.

Výzkum se sice týkal jen Hong Kongu, lze ale předpokládat, že s podobnými problémy se potýkají senioři po celém světě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.