Problémy rodiny začaly legitimizací rozvodů, viděl to i Shakespeare

Foto: Archiv VKH
pondělí 8. února 2016, 08:34

Projekt 3x o rodině s profesory, který na začátku roku rozběhlo Vysokoškolské katolické hnutí (VKH) Olomouc, pokračuje v pořadí druhou přednáškou v podání prof. PhDr. Petra Osolsobě, Ph.D. na téma „Shakespearova obrana posvátného manželství.“ Akce se uskuteční 16. 2. od 18 hodin v Centru Aletti.

„Shakespeare odpovídá svým dílem na velkou evropskou krizi manželství, která začíná 16. stoletím legitimizací rozvodů a Lutherovou kritikou manželských slibů,“ vysvětluje sám autor. „Manželství díky tomu ztrácí svou mystickou dimenzi.“

Ačkoliv přednáška s následnou besedou má nabídnout sociologický pohled na rodinu, sám autor se tomu brání. „Můj pohled nemá co dělat s nihilistickou ´sociologií´, kterou ostatně považuji za disciplínu metodologicky spíše pomýlenou. Přednáška bude spíše historicko-umělecká,“ popisuje Osolsobě.

Večer naváže na humanistický pohled profesora Jana Sokola z Univerzity Karlovy, který v Olomouci přednášel v lednu. Sokol se setkal s nebývalým zájmem nejen ze strany olomouckých studentů ale i široké veřejnosti. „Přednáška byla nabitá, pan profesor doslova chrlil fakta a myšlenky. Za mě úžasné,“ vyjádřil se účastník z řad studentů.

Profesor Petr Osolsobě je nejen filozof, ale také historik a bohemista. Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity přednáší estetiku, také se však zabývá divadlem a učí na Divadelní fakultě JAMU. Také má na kontě odborné překlady z angličtiny, francouzštiny a italštiny.

Cyklus přednášek či besed Rodina 3x jinak s profesory pořádá VKH Olomouc s cílem přiblížit současné problémy rodiny jako takové mladým lidem i široké veřejnosti. „Věříme, že tento projekt, na nějž poskytlo podporu i město Olomouc, vyvolá v lidech snahu o zlepšení situace, která, co se týká rodinného života, není ideální,“ řekl člen vedení VKH Jan Morcinek.

Na přednášky profesorů Jana Sokola a Petra Osolsobě naváže do třetice 22. března prof. Pavel Ambros, Th.D., katolický kněz a jezuita. Také zbývající večer začíná v 18:00.

Jan Morcinek, místopředseda olomouckého Vysokoškolského katolického hnutí pro vnější vztahy


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.