Přístup k univerzitní WiFi síti se rozšiřuje o UPOL, připojení k internetu bude snazší

K dispozici je nová WiFi síť UPOL.
Ilustrační foto: 123RF
pondělí 25. dubna 2016, 07:30 - Text: Ivana Pustějovská

Na Univerzitě Palackého bude možné začít využívat k připojení na internet novou WiFi síť. Ke stávajícímu systému eduroam přibude WiFi síť nazvaná UPOL.

Dosud mohli studenti, akademici i zaměstnanci používat pouze WiFi síť eduroam, kde je nutné pro připojení zadat své přihlašovací údaje. „Ochrana přístupu k internetu heslem vyplývá zejména z potřeby chránit vnitřní IT systémy a elektronické zdroje Univerzity Palackého před neautorizovaným přístupem. S postupným rozšiřováním popularity a dostupnosti notebooků, tabletů a chytrých mobilních telefonů již tento přístup nedostačuje,“ vysvětlil David Skoupil, ředitel Centra výpočetní techniky UP.

Podle něj je problémem zejména velké množství typů zařízení, které lidé používají. „Některé mají s eduroamem potíže, někde je ho třeba složitě nastavovat. Při aktuálním počtu mobilních zařízení na univerzitě také často vznikají problémy s přetěžováním autorizačních serverů.“

Hodně lidí ale nechce využívat univerzitní zdroje nebo placené databáze, chtějí se přes WiFi jen připojit k internetu. „Z tohoto důvodu spouštíme novou WiFi síť s jednoduchým názvem UPOL. Heslo k této síti získá každý uživatel na Portále UP po přihlášení na záložce Služby. Předpokládáme, že heslo budeme měnit každý semestr. Abychom umožnili bezpečné zprovoznění této sítě, museli jsme nejprve získat od CESNETu nové internetové adresy. Uživatelé přistupující přes WiFi síť UPOL budou překládáni mimo stávající adresní rozsah UP a z hlediska univerzitních informačních systémů se budou jevit, jako kdyby se k internetu připojovali například z domu nebo třeba z restaurace,“ uvedl ředitel centra výpočetní techniky a dodal, že pro plnohodnotnou práci se zdroji UP zůstane v provozu i stávající síť eduroam.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.