Příští zima s restauračními zahrádkami

Ilustrační foto: Jan Andreáš
pondělí 17. března 2014, 08:49 - Text: Pavel Konečný

Snazší postup a jasnější pravidla při vyřizování potřebných povolení k restauračním zahrádkám pro provozovatele kaváren a restaurací slibují olomoučtí radní.

Vyřizování žádostí, nutných pro povolení venkovních restauračních posezení, by měl do budoucna umožnit jednoduchý manuál. Venkovní zahrádky v historickém centru by radní rádi viděli také v zimním období.

„Proces schvalování předzahrádek je zbytečně složitý. Žadatelé naráží na neprostupnou houšť norem,“ uvedl náměstek primátora Jan Holpuch. Legislativa, která se k vyřízení povolení váže, není pro provozovatele jednoduchá. Se zahrádkami souvisí i zákon o pozemních komunikacích, o státní památkové péči, stavební zákon či tržní řád nebo vyhláška o zákazu konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích. Klíčovou roli hraje také Regulační plán městské památkové rezervace.

„Inicioval jsem přípravu manuálu pro provozovatele, srozumitelného návodu jak postupovat. Vytýčí a jasně popíše podmínky, které je potřeba splnit,“ řekl Holpuch. Koncepční materiál, který bude řešit zásady vzhledu a umísťování letních předzahrádek, by měl být zpracovaný do června.

Další potenciál, který může přispět k oživení města i cestovního ruchu v širším měřítku, spatřují radní také mimo letní sezónu, v zimním období. „Trendy se posouvají i v tomto směru a musíme na ně reagovat. Postoj úřadu byl až doposud s odkazem na regulační plán striktně zamítavý. Předzahrádky zkrátka od listopadu do konce března nedostaly potřebná povolení. Chci docílit změny a zajistit, aby bylo možné zimní předzahrádky v jasně definované podobě provozovat už letošní zimu,“ prohlásil Holpuch.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.