Příští týden vyjde nový Žurnál UP: Nabídne příběhy, které inspirují

Poslední letošní Žurnál vyjde příští středu.
Koláž: Žurnál UP
středa 9. prosince 2015, 15:43 - Text: Ivana Pustějovská

„Nikdo nedělá větší chybu než ten, kdo nedělá nic v domnění, že to málo, co udělat může, je bezvýznamné,“ tímto citátem filozofa Edmunda Burkeho končí rozhovor s Pavlem Nováčkem v připravovaném Žurnálu UP. Právě tento citát dobře charakterizuje, v jakém duchu se časopis, který vyjde 16. prosince v poledne, ponese. Představí totiž osobnosti, které spojuje nejen nadšení pro jejich práci, ale i schopnost vidět věci v souvislostech.

Nechceme onemocnět. Když už se to ale stane, chceme naději, že se vyléčíme. Chceme dobré léky. Odkud se ale vůbec léky berou? Jak vznikají? Kdo a co stojí na samém počátku? Hodně otázek a hodně důvodů, proč si přečíst článek o práci špičkových vědců z Ústavu molekulární a translační medicíny. „Je to komplikovaný, leč pro většinu z nás zajímavý a vzrušující proces. Člověka musí věda hodně bavit, aby byl ochoten podstoupit vše, co přinese,“ říká o své práci Marián Hajdúch, ředitel ústavu.

Myslíte si, že se máte špatně a těšíte se, až bude líp? Netěšte se. Raději si počkejte na již zmíněný rozhovor s Pavlem Nováčkem z přírodovědecké fakulty. Dozvíte se, že dobře už je.

Bojovat se dá za ledacos. Jestli má smysl bít se za němčinu, to je otázka. Nebo výzva. Pro germanistku Ingeborg Fialovou. Řeč ale nebude jen o němčině, ale třeba i o tom, jak se dostala na pozvání mrtvé babičky za „železnou oponu“ do někdejšího západního Německa.

Vydat se tisíce kilometrů daleko, až na práh války, neleknout se, naopak - pomáhat. To je zkušenost fyzioterapeutky Naděždy Calabové z jordánského Ammánu.

Mladá a úspěšná. A ještě k tomu absolventka UP! Eva Šonková, soudkyně Nejvyššího správního soudu, která ráda běhá.

Pokud vás zajímají tyto a další příběhy osobností z univerzity, těšte se na nový Žurnál UP. Vyjde 16. prosince a k dispozici bude zdarma například v označených stojanech na fakultách, v hlavní menze, ve Zbrojnici, v UPointu nebo v Konviktu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.