Přírodovědci mají kompletní seznam kandidátů do senátu

Ilustrační foto: Velena Mazochová
úterý 11. března 2014, 10:15 - Text: Velena Mazochová

Jednašedesát jmen obsahuje seznam kandidátů navržených do akademického senátu přírodovědecké fakulty. Volit se přitom bude 21 zástupců. O novém složení senátu rozhodne akademická obec ve dnech 9. a 10. dubna. Ve stejném termínu proběhnou také volby do univerzitního senátu.

„S kandidaturou souhlasilo pětatřicet navržených akademických pracovníků a dvacet šest studentů. Počet je o něco nižší než při minulých volbách, i tak ale podkládám zájem za značný. Svědčí o významu, který senátu akademická obec přikládá,“ uvedl dosavadní předseda akademického senátu přírodovědecké fakulty Marek Jukl.

Změny ve volební komisi

Předseda volební komise Jaromír Fiurášek podotkl, že nikdo z nominovaných kandidaturu neodmítl. Protože on sám s kandidaturou také souhlasil, rezignoval následně na funkci předsedy volební komise. „Na členství ve volební komisi rezignovali i další členové, kteří kandidují. Předsednictvo senátu proto komisi doplnilo o nové členy a jejím novým předsedou byl jmenován Lukáš Richterek,“ informoval Fiurášek.

Mezi kandidáty z řad akademických pracovníků jsou téměř všichni stávající senátoři, kteří hodlají v akademické samosprávě nadále působit.

Nová krev

Kompletní obměnou naopak projde studentská část senátu. Důvody jsou zřejmé – řadě studentů se přiblížil závěr studia a senát by opouštěli před skončením jeho volebního období.

„Jsem v pátém ročníku doktorského studijního programu a myslím si, že kandidovat na necelý rok by nebylo rozumné. Podle mého názoru je vhodnější, když studentští zástupci mohou zůstat v senátu celé své volební období,“ zdůraznil zástupce studentů v končícím senátu Jan Stoklasa. Jedině tak mohou podle něj důkladně znát fungování senátu a spolurozhodovat kontinuálně.

„Jakýkoliv náhradník nastupuje v podstatě do rozjetého vlaku a zorientovat se v otevřených tématech, která se řeší už nějakou dobu, není rozhodně snadné,“ dodal Stoklasa.

Každý obor musí mít zastoupení

Volby se uskuteční ve středu 9. dubna v hlavní budově fakulty na třídě 17. listopadu a o den později v holickém areálu na ulici Šlechtitelů vždy od 8 do 16 hodin. Akademičtí pracovníci volí pouze akademické pracovníky, kterých je 14, a studenti pouze studenty. Ti mají v senátu sedm míst. „Ve Volebním a jednacím řádu senátu přírodovědecké fakulty je zakotvena klauzule, že každý z pěti oborů na fakultě má alespoň dva senátory z řad akademických pracovníků. To je zohledněno při stanovování pořadí kandidátů po sečtení hlasů,“ připomněl Fiurášek.

Předvolební kampaň si budou podle něj organizovat jednotliví kandidáti samostatně. „Uvažuje se pouze o tom, že kandidáti mohou na fakultním webu zveřejnit svůj stručný profil,“ doplnil Fiurášek.

Ve stejnou dobu a na stejných místech proběhnou také volby do Akademického senátu Univerzity Palackého na funkční období 2014–2017. Fakulta v něm bude mít své dva senátory pro komoru akademických pracovníků a jednoho zástupce studentů. Kandidáti by měli být známi nejpozději do příštího pátku, návrhy lze posílat do 14. března. Předsedou dílčí volební komise pro volby do „velkého“ senátu je na za přírodovědeckou fakultu Tomáš Fürst.

Kompletní kandidátní listina pro volby do fakultního senátu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.