Prezident jmenoval Jaroslava Millera rektorem

Budoucí rektor Jaroslav Miller přebírá prezidentský dekret.
Foto: Pavel Konečný
úterý 21. ledna 2014, 17:27 - Text: Pavel Konečný

Profesor Jaroslav Miller přijal dnes odpoledne z rukou prezidenta Miloše Zemana jmenování rektorem. Úřadu se ujme 1. února.

„Vnímal jsem to jako symbolický akt, administrativní potvrzení volby. A také jsem se jel seznámit s kolegy z jiných univerzit nebo některým připomenout, aby mi poslali životopis pro vědeckou radu,” řekl budoucí rektor.

Slavnostní akt absolvoval poprvé s rektorským talárem. „Mám pocit, že je po prorektorce Horákové, a ještě mi ho museli trošku zahnout,” prohlásil s nadhledem Miller. Udivilo jej, že na Hradě rektory nečekalo po tříhodinové cestě žádné občerstvení. „Přitom má kancelář prezidenta zvýšený rozpočet,” podotkl Miller.

Spolu se současným rektorem Miroslavem Mašláněm a předsedou akademického senátu univerzity Miroslavem Dopitou přijeli do Prahy téměř nalačno. Půl hodiny pak strávili čekáním na hradním nádvoří v autě, další půlhodinu v průchodu. Teprve poté mohli nahoru, kde se rektoři převlékli do talárů a nacvičili si slavnostní příchod do sálu. Tam byli napřed dovedeni novináři, poté postupně vstoupili rektoři, následovala čestná stráž a nakonec prezident republiky. Vše prokládáno čekáním.

Prezident uvedl, že si pečlivě prostudoval podklady pro jmenování zaslané ministerstvem školství. „S obdivem jsem ocenil vaši odbornou způsobilost vyjádřenou i publikační činností a mimo jiné i citátovým indexem mimo autocitací, které jsou spíše vlastností grafomanů,” řekl rektorům po předání dekretů Zeman.

Činnost rektora je podle prezidenta i manažerskou činností, kterou je dobré skloubit s odbornou funkcí. „Pro toto skloubení vám přeji co největší úspěch ve vaší práci,” dodal Zeman.

Po předání dekretů následovalo přiťuknutí šampaňským, při němž již ochranka zakázala fotografování a novináře vykázala. S některými rektory prezident prohodil i pár slov. „Řekl mi, že se těší na březnovou návštěvu Olomouckého kraje. Nevím, zda přijede na univerzitu, program musíme doladit společně s hejtmanstvím, ještě není hotov. Předpokládám, že se setkáme,” uvedl Miller.

Prezident dnes jmenoval rektory do čela dvanácti veřejných vysokých škol. Pět z nich se ujme své funkce již podruhé. Nebyl mezi nimi rektor Vysoké školy ekonomické, kde senát rektora nevybral a jsou vypsány nové volby.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.