Přehnané sebevědomí zajistí lepší ohodnocení

Ilustrační foto: Freeimages
středa 1. října 2014, 09:09 - Text: Kateřina Černohorská

Příliš sebevědomí lidé mnohdy klamou ostatní i sami sebe. Přišli na to výzkumníci z britských univerzit v Newcastlu a Exeteru. 

Podle vědců lidé, kteří o sobě mají vyšší mínění, přeceňují své schopnosti a působí na okolí schopněji než ti ostatní. Mají tedy i větší šanci na získání lepších pracovních pozic. Sebevědomější jedinci také mnohem častěji přeceňují schopnosti ostatních, nebojí se ani více riskovat a případně se tak dostat do problémů. 

Odborníci k závěru došli tak, že požádali 72 studentů, aby ohodnotili své schopnosti a schopnosti svých spolužáků. Dvaatřicet z nich mělo problém se sebedůvěrou a 29 bylo až příliš sebevědomých. Pouze jedenáct studentů odhadlo své schopnosti takové, jaké opravdu byly.

„Je zajímavé, že studenti, kteří psali sami sobě vyšší známky dostávali i lepší hodnocení od ostatních studentů. Ti, kteří se podceňovali, patřili k těm, jež okolí podhodnotilo,“ vysvětlil autor studie Vivek Nityananda.

„Došli jsme k názoru, že lidé většinou neocení toho, kdo si to nejvíce zaslouží, ale toho s největším sebevědomím,“ doplnil odborník. 

Jedná se o první studii, která našla spojení mezi lidským sebepojetím a pracovní úspěšností člověka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.