Přehlídka animovaného filmu vyprodala Konvikt

PAF. Instalace Takeshiho Muraty.
Foto: Tereza Darmovzalová
pátek 20. prosince 2013, 18:02 - Text: Pavel Konečný

Letošní 12. ročník festivalu filmové animace a současného umění Přehlídka animovaného filmu (PAF) zcela vyprodal kapacitu Uměleckého centra Univerzity Palackého. Návštěvníkům přehlídka nabídla 72 programových bloků rozdělených do šesti sekcí.

Pozvání přijalo 71 hostů z Česka i zahraničí. Jako PAF Kult – hlavní host přehlídky a zároveň osobnost, která se ve svém tvůrčím i teoretickém konání doslova dotýká animace, byl pozván průkopník počítačově generované animace Ernest Edmonds z Velké Británie. Autorsky se věnuje generativní animaci od 60. let a působí jako profesor na několika univerzitách. Na PAF svou tvorbu představil ve dvou masterclasses a interaktivní instalaci Shaping Space (2012–13).

„Zlomový byl letošní ročník pro programovou sekci PAF Art, která se věnuje instalacím a výstavám pracujícím nebo tematizujícím animaci. Letos jich bylo čtrnáct a většinou byly spjaty s hlavními programovými sekcemi Pestrá padesátá a Kinetika obrazu,“ uvedla za pořadatele Marie Maixnerová.

PAF instalačně představila práce průkopníka počítačově generovaných obrazů Ernesta Edmondse, newyorských digitálních umělců Takeshiho Muraty a Yoshihideho Sodeoky, maďarského vizuálního umělce Gábora Ősze, kalifornského Maxe Capacity nebo tuzemských autorů Tomáše Svobody, Jiřího Havlíčka, Jakuba Hoška a Nik Timkové či letošního finalisty Ceny Jindřicha Chalupeckého Aleše Čermáka.

V soutěžní části přehlídky s názvem Jiné vize 2013 zvítězil snímek Marie Hájkové a Petra Šprincla Čapatý Ján, který získal také Cenu diváků. Podle verdiktu poroty video svým způsobem vyprávění udržuje napětí a podněcuje emocionální prožitek. Zvolené lokace vyvolávají autentický dojem prostředí hrdinova života. Dílo je rovněž projevem zručnosti autorů při natáčení na osmimilimetrový formát. 

Zvláštní uznání poroty ve složení Ondřej Jakubec, Takeshi Murata a András Cséfalvay bylo uděleno Kouzlu zapomnětlivosti Veroniky Vlkové, Jana Šrámka a Martina Búřila. 

Přehlídka animovaného filmu skončila 8. prosince.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.