Předsednictví české sekce Mezinárodní organizace pro výchovu uměním míří do Olomouce

Ilustrační foto: archiv katedry výtvarné výchovy
čtvrtek 10. prosince 2015, 12:51

Ve dnech 1. – 2. prosince 2015 se v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci uskutečnila konference Současný stav a perspektivy výtvarné výchovy – reflexe kurikulárních dokumentů pro všeobecné vzdělávání

Konference se uskutečnila pod záštitou doc. Ing. Čestmíra Serafína, Dr. Ing-Paed IGIP, děkana Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, a za aktivní účasti Marjana Prevodnika, dlouholetého předsedy Evropské regionální rady InSEA (Mezinárodní organizace pro výchovu uměním). Konferenci podpořil také současný předseda Evropské regionální rady InSEA Carl-Peter Buschkühle, jenž zaslal delegátům písemný projev.

Konference byla pořádána katedrou výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci s cílem obnovit činnost České sekce INSEA a diskutovat aktuální problémy oboru, k nimž bezesporu náleží reflexe kurikula výtvarné výchovy pro všeobecné vzdělávání v prizmatu desetiletí, jež uplynulo od započetí procesu jeho zavádění, problematika standardů a oborových kompetencí, stejně jako stav výzkumu, odborného diskurzu a praxe výtvarné výchovy v rámci formálního i neformálního vzdělávání. Účastnilo se jí 80 registrovaných účastníků a další desítky studentů a pedagogů.

Během konference byla diskutována potřebnost a role České sekce INSEA, cesty k obnovení její činnosti a vize jejího fungování do budoucna. Byl připomenut étos této světové organizace napojené na UNESCO a její úctyhodná tradice sahající do poválečných let minulého století. Jak shodně připomenuli Marjan Prevodnik a Carl-Peter Buschkühle (tedy současný a minulý předseda Evropské regionální rady InSEA), čeští odborníci byli vždy platnými členy této světové platformy pro výchovu uměním; oba představitelé zároveň podpořili iniciativu olomouckého pracoviště na restart české sekce.

Během konference se uskutečnila plenární schůze členů České sekce INSEA s volbou výboru. Členové spolku ocenili snahu olomouckých organizátorů a jejich dosavadní úspěšné působení v rámci oboru, což se projevilo i ve volbě výboru a vedení sekce. Do sedmičlenného výboru byly zvoleny hned tři odbornice napojené na olomouckou katedru výtvarné výchovy, a to Petra Šobáňová (zdejší didaktička a hlavní organizátorka konference), Jana Jiroutová a Karin Militká (obě jsou doktorandkami katedry). Do výboru byli dále zvoleni Jaroslav Vančát, Kateřina Štěpánková, Václava Zamazalová a Věra Uhl Skřivanová z různých akademických nebo školských pracovišť ČR. Nově zvolený výbor se sešel během prvního dne svého fungování a zvolil jednotlivé členy do funkcí podle stanov. Předsedkyní České sekce INSEA se stala Petra Šobáňová (na základě jejíž aktivity byl zahájen celý proces oživení české sekce), místopředsedou Jaroslav Vančát, tajemnicí Václava Zamazalová a pokladní Karin Militká. Na jednání výboru byly nastíněny a rozděleny úkoly, jejichž postupné plnění zajistí další úspěšné fungování organizace. Blahopřání Petře Šobáňové k funkci předsedkyně vzápětí zaslali jak představitelé evropské sekce InSEA, tak představitelé světové úrovně, jmenovitě Teresa Torres de Eça, prezidentka International Society For education Through Art.

Úspěšná konference ukázala neutuchající zájem výtvarných pedagogů, odborníků a studentů České republiky se navzájem scházet, sdílet své zkušenosti a zasazovat se o výchovu uměním. Zároveň ukázala, že význam olomoucké katedry výtvarné výchovy, jež tradičně patří k vůdčím pracovištím V ČR, má i mezinárodní rozměr.

(pš)


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.