Předseda Senátu zatím vysokoškolské profesory jmenovat nebude

Karolinum.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 13. února 2014, 15:29 - Text: Velena Mazochová

Hned v prvním čtení zamítla dnes Poslanecká sněmovna novelu zákona o vysokých školách, podle níž by se mělo jmenování profesorů přesunout z pravomocí prezidenta republiky do rukou předsedy Senátu. Návrh bývalé Rusnokovy vlády odmítlo 91 ze 149 přítomných poslanců.

Pro odmítnutí návrhu zazněla řada důvodů napříč Sněmovnou. Podle některých poslanců, kteří dnes vystoupili v rozpravě, by si prezident měl kompetenci pro jmenování profesorů ponechat. Část z nich je zároveň přesvědčena o účelovosti navržené úpravy a zdůrazňuje, že s jejím zněním nesouhlasí ani reprezentace vysokých škol.

„Velmi varuji před tím, abychom přijímali novely a měnili pravomoci orgánů veřejné moci jenom proto, že konkrétní vykonavatel odmítne svoji pravomoci realizovat,“ uvedl například poslanec Jiří Pospíšil.

Odmítnutí novely v prvním čtení charakterizuje podle poslance Jiřího Zlatušky i obecný souhlas v akademické obci. „Je jednoznačně pro to nedělat takovéto nezdůvodněné změny,“ potvrdil v průběhu poslanecké debaty Jiří Zlatuška.

Ministr školství Marcel Chládek, který Sněmovně navrhovanou novelu předložil, výsledek hlasování akceptuje. „Mým úkolem je dále jednat s prezidentem republiky a s rektory vysokých škol o řešení této situace,“ prohlásil Chládek.

Podle platného zákona o vysokých školách je jmenování profesorů v pravomoci prezidenta republiky. Vládní návrh, který Sněmovna zamítla, byl vytvořen na podnět prezidenta Miloše Zemana, který se této kompetence vzdal v reakci na loňskou kauzu jmenování Martina C. Putny. Na profesorské dekrety čeká v současné době 85 docentů vysokých škol, jejichž jmenování doporučily jejich vědecké rady.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.