Předčasně narozené děti vydělávají v dospělosti méně než ostatní

Ilustrační foto: Freeimages.com
pondělí 14. září 2015, 13:10 - Text: Kateřina Černohorská

Lidé, kteří se narodili předčasně, vydělávají v dospělosti méně peněz než zbytek populace. Vědci z britské University of Leicester přišli s názorem, že na vině jsou jejich nižší matematické schopnosti. S tím pak souvisí horší vzdělání a později neschopnost nalezení dobře placené práce.

Odborníci zapojili do výzkumu více než patnáct tisíc účastníků. Zkoumali životy dnešních dvaačtyřicátníků, kteří se narodili mezi osmadvacátým a dvaačtyřicátým týdnem těhotenství. Zajímaly je jejich rodinné příjmy a zařazení ve společenských třídách, bydlení a zaměstnání. Testovali také čtecí a matematické schopnosti a poměřovali inteligenční kvocient zkoumaných.

Předčasně narození účastníci výzkumu většinou dosáhli nižšího vzdělání, což pak vedlo k tomu, že často pracovali manuálně, případně byli nezaměstnaní a měli tak nižší příjmy. „Předčasně narození také většinou nevlastnili domy a sami si často stěžovali na finanční nepříjemnosti,“ doplnila Samantha Johnsonová, která studii vedla.

Podle Johnsonové je tedy velmi důležité zaměřit se na pomoc předčasně narozeným dětem už v útlém věku, a maximalizovat tak jejich šance na úspěch v pozdějším životě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.