Pravou nohou aneb Novinky na univerzitě

Ilustrační foto: Kristýna Erbenová
pondělí 22. září 2014, 06:56 - Text: redakce Žurnálu

Začíná akademický rok, v němž univerzita přivítá na osmi fakultách pět tisíc nových posluchačů. Je to o sedm set více než před rokem. Vše bude pro ně nové a neznámé. Novinky, které přináší Žurnál Online, se najdou ale i pro ostatních dvacet tisíc studentů.

Vedle elektronického toku událostí je na Žurnálu Online nově posílená funkce blogů, které se stávají názorovou a diskusní součástí komunikačních nástrojů univerzity. Od října bude vycházet tištěný Žurnál Univerzity Palackého v nové atraktivní podobě připravovaný nejlepšími českými grafiky. Periodikum se tak stane i nadčasovou výkladní skříní.

Listovat si v něm budou moci i noví stipendisté z Ukrajiny. „Bylo přijato sedm doktorandů na lékařskou, právnickou a filozofickou fakultu,“ potvrdila prorektorka Ivana Oborná. Studenti z Kyjeva, Záporoží a Oděsy za výuku neplatí. Měsíční stipendium pro ně činí zaokrouhleně 13 tisíc korun.

Nové obory a kredity

Uchazeči si letos poprvé mohli vybrat za svůj studijní obor Archeologii, Ruštinu pro překladatele, obor Nemocniční kaplan, Aplikovaná informatika či Biotechnologie a genové inženýrství.

Novinkou je i studium asijských bojových sportů kendo, aikido a battojutsu v kombinaci s japonštinou, od nějž si vedení fakulty tělesné kultury slibuje užší spolupráci s partnerskou Nittai Sport University. Dohromady měli uchazeči na výběr téměř 400 oborů v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech v prezenční nebo kombinované formě studia.

Na právech se nově studuje obor Evropské a mezinárodní právo v české i anglické verzi. A doktorandi na přírodovědě od tohoto semestru poprvé začnou používat kreditový režim.

Pedagogická fakulta na žádost ministra školství Marcela Chládka a v souvislosti se zákonem o pedagogických pracovnících přijala nad rámec stanoveného směrného čísla pro nový akademický rok 52 uchazečů z řad učitelů, kteří si mají doplnit svou kvalifikaci.

Nová hymna i děkan

Studenti fakulty zdravotnických věd a medici zahájili semestr už o týden dříve. Na lékařské fakultě poprvé s vlastní hymnou. „Napsal jsem text i hudbu, ale pomáhali mi všichni,“ vysvětlil lídr studentské kapely Medic Band Viliam Dioszegi, podle nějž jde o kolektivní dílo. Zpívá se v ní, že medina se dá a smysl má. „Líbí se mi,“ zhodnotil ji stručně ale nadšeně děkan Milan Kolář. Na své první veřejné uvedení hymna zatím ještě čeká.

Teologové vstupují do nového akademického roku s novým děkanem. Tím je čerstvě Peter Tavel, který dostal souhlas vatikánské Kongregace pro katolickou výchovu zvaný nihil obstat a rektor jej od 14. září jmenoval na čtyřleté funkční období.

Od nového akademického roku začíná na filozofické fakultě fungovat (staro)nová katedra divadelních a filmových studií (KDFS). Je to zkrácený název. „Tato verze je praktičtější pro běžný provoz i veřejnou komunikaci. Změna je ale také výsledkem dohody s katedrou žurnalistiky, která před několika lety začala realizovat studijní program mediální studia,“ naznačil nový šéf katedry Jakub Korda. Nic to podle něj nemění na faktu, že KDFS je ve smyslu studijního záběru a vnitřní organizace mnohem členitější - vedle divadelní a filmové sekce se etablovala i samostatná sekce rozhlasu a televize.

Nový nábytek, podlaha, dlažba

Sál rotunda i většina kanceláří právnické fakulty zahajuje nový akademický rok v novém kabátě. Rekonstrukce prostor a elektroinstalace či nákup nábytku si vyžádaly přes pět milionů korun. Na půl milionu korun přišla obnova rotundy, jejíž podlaha byla místy v havarijním stavu.  „Od povodní se propadala a hrozilo nebezpečí úrazu,“ vysvětlil tajemník právnické fakulty Petr Bačík. V sále je i lepší osvětlení a nové koberce.

Plocha před Teoretickými ústavy zase získala novou dlažbu za 1,6 milionu korun.

Pedagogická fakulta se otevřela studentům v rekonstruované budově. Nabízí 18 nových, moderně vybavených učeben a laboratoří s celkovou kapacitou 847 míst. Dva z přednáškových sálů mají kapacitu více než 150 míst.

Filozofická fakulta opravuje své objekty v Křížkovského ulici. Do původních prostor se sedm přestěhovaných kateder přesune na konci kalendářního roku. V nové infrastruktuře se budují specializované laboratoře psycholingvistiky a lexikostatistiky s unikátním technologickým vybavením, první centrum pro experimentální politologii ve střední Evropě, tlumočnické laboratoře, překladatelské a jazykové učebny.

Nové občerstvení

Nové bufety budou mít studenti k dispozici na přírodovědecké a lékařské fakultě. „Formálně nic nebrání tomu, aby bufet v dostavbě Teoretických ústavů začal fungovat. Je vypsáno výběrové řízení na nájemce,“ uvedl proděkan lékařské fakulty Martin Modrianský.

Lhůta pro přihlášení vypršela včera a podle tajemnice fakulty Jany Valíkové se o provoz občerstvení ucházejí čtyři zájemci. „Určitě budeme chtít, aby provoz začal co nejdříve,“ doplnila. Nájemce bude znám 6. října.

Výběrové řízení na nájemce je vypsáno i pro italský bufet v 6. podlaží přírodovědecké fakulty. Fungovat by měl od konce září.

A nový bufet kavárenského typu chystá po rekonstrukci i filozofická fakulta.

Cizinci nemusí přes kopec, medici s kopce

Ode dneška už nemusejí zahraniční studenti nebo vyučující pro povolení k pobytu do Přerova. Nově ho dostanou v budově děkanátu lékařské fakulty na třídě Svobody. Z té se také během podzimu odstěhuje studijní oddělení, nově bude sídlit ve staré části Teoretických ústavů.

Orientaci všem ale dovedou usnadnit či zpříjemnit nové mapové podklady. Na adrese mapy.upol.cz se dají najít také 3D fotografie.

Nulová tolerance

Beze změn vkročila do nového akademického roku už před týdnem fakulta zdravotnických věd a nic nového není ani v případě studentských karet ISIC. (Vydávají se ve Zbrojnici do 3. října vždy do 15:30.)

Zato knihovna připravila přes prázdniny pro čtenáře jiný režim, přešla k nulové toleranci. Půjčování knih nebo prodlužování výpůjční doby v univerzitní knihovně bude podmíněno vyrovnáním veškerých dluhů.

„Jestliže čtenář nevrátí zapůjčené knihy nebo neuhradí pokutu, žádné další služby mu knihovna neposkytne,“ prohlásila ředitelka Knihovny Univerzity Palackého Helena Sedláčková. Zato lze výpůjčku až třikrát prodloužit.

Nulová tolerance by měla řispět ke zlepšení oběhu knih a v dlouhodobém horizontu minimalizovat nebezpečí vzniku velkých pokut. Amnestie už knihovna vyhlašovat nehodlá.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.