Práva stoupají nahoru, medicína nejlepší v republice

Ústav molekulární a translační medicíny a budova B právnické fakulty.
Koláž: Žurnál UP
čtvrtek 22. ledna 2015, 16:05 - Text: Velena Mazochová, Pavel Konečný

Lékařskou fakultu Univerzity Palackého vyhodnotily Hospodářské noviny jako nejlepší mezi osmi českými lékařskými fakultami. Olomoucká právnická fakulta se v hodnocení poprvé prosadila na druhou republikovou příčku.

U lékařských fakult vycházela redakce Hospodářských novin pouze z výsledků vědeckého výzkumu. Hodnocení zohledňuje počet bodů, které jednotlivé fakulty získaly za své bádání od Rady pro výzkum, vývoj a inovace na počet vyučujících.

„Fakt, že právnická fakulta je podle žebříčku Hospodářských novin druhá nejlepší v republice, je známkou toho, že studia práv v Olomouci jdou nezadržitelně nahoru,“ prohlásil rektor Jaroslav Miller.

Stimulace vědy se vyplácí

Kolik bodů za vědu připadá průměrně na jednoho akademika  

LF UP v Olomouci 253

LF MU v Brně 223

3. LF UK v Praze 159

2. LF UK v Praze 125

LF UK v Hradci Králové 116

1. LF UK v Praze 110

LF UK v Plzni 64

LF OU v Ostravě 55

Zdroj: HN

Olomoucká medicína každoročně získává větší a větší počet RIV bodů v hodnocení vědy a výzkumu. Aktuálně jich má zhruba 38 tisíc a to ji vyneslo na čelo žebříčku. „Těší mě to. Jedná se o trvalý vývoj, za kterým stojí tvrdá práce a odpovědnost vůči fakultě,“ uvedl děkan lékařské fakulty Milan Kolář. Je přesvědčen, že každý člen fakulty za ni i dýchá a na úspěchu se podílí každý svým dílem. „Naše motto Rozumem a srdcem se doslova povedlo realizovat,“ řekl Kolář.

Za podstatnou ale považuje i politiku financování vědy a výzkumu. „Peníze za vědecký výkon jdou přímo jednotlivým týmům, centrální prostředky si z nich neberou ani korunu. Má to stimulační charakter a podporuje to další rozvoj,“ vysvětlil Kolář.

Mezi příčiny úspěchu děkan zařadil i dobudování Teoretických ústavů a vznik Ústavu molekulární a translační medicíny. „Plně využíváme své kapacity a jsme úspěšní v grantových činnostech,“ podotkl Kolář.

O olomouckou medicínu je také obrovský zájem. Dostane se na ni jen jedenáct procent ze všech uchazečů.

Mezi elitou

Výkon právnických fakult se po letech v Česku srovnal. Poslední čtvrté místo patří letos Plzni.

„Loni i předloni jsme v hodnocení Hospodářských novin byli vždy třetí za pražskou a brněnskou fakultou, přičemž mezi druhým a dalšími místy býval značný odstup. Tentokrát jsou rozdíly v desetinách procent,“ zdůraznila děkanka právnické fakulty Milana Hrušáková.

Právě tuto skutečnost označila Hrušáková za klad. „Proto je pro nás veliká radost a pocta, že jsme se dostali mezi elitní fakulty a dokonce se mezi Prahu a Brno vklínili,“ řekla děkanka.

Olomoucká fakulta se letos v žebříčku vyhoupla díky světovému zapojení, zájmu o studium a největšímu počtu doktorandů. Hospodářské noviny ocenily také individuální přístup. Na jednoho vyučujícího připadá v Olomouci 15 posluchačů. V Brně je to dvakrát tolik.

Olomoucká fakulta si pečlivě vybírá i uchazeče. Loni dala šanci dvaceti třem procentům studentů.

Podle Hospodářských novin se mimopražské školy zlepšují. Za rok 2014 hodnotila redakce téměř šedesát fakult. 


Komentáře

Jan Novak
25-01-15 07:08
No ten test je naprosta blbost, na PF v Olomouci je 69 doktorandů v Brně 176 a Praze 465 doktoradnů, takže nevím kde ta číslo vzaly. Navíc co se spokojenosti studentů týče, tak snad každý koho znám na Olomoucká Práva jen nadává, že je tam neskytečnej bordel, učitelé na to kašlou a dostudování je spíše věcí náhody. A šance na přijetí taky blbost, jak může být nižší než do Brna, když je Olomouc spíš záchranou pro ty co se nedostanou jinam? Evidentně nezohlednili fakt, že Brno i Praha nevypisují druhá kola, Olomouc ano...

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.