Povolení k pobytu by cizinci mohli brzy získat přímo na univerzitě

Ilustrační foto:
Pavel Konečný
pátek 25. dubna 2014, 12:01 - Text: Martina Šaradínová, Pavel Konečný

Zahraniční studenti a vědci již patrně nebudou muset jezdit pro dlouhodobá povolení k pobytu do Přerova. Službu najdou přímo na akademické půdě. Vedení univerzity se na tom dohodlo s ministerstvem vnitra. Pobočka by mohla začít fungovat již od zimního semestru příštího akademického roku.

„Dojednali jsme předběžnou dohodu s ministerstvem vnitra o zřízení pobočky odboru azylové a migrační politiky přímo v prostorách Univerzity Palackého. V současné době se řeší umístění této pobočky a způsob fungování, nicméně ministerstvo ústy ředitele odboru pana Haišmana přislíbilo, že pobočka by mohla začít poskytovat své služby již od zimního semestru příštího akademického roku,“ uvedl rektor Jaroslav Miller. Jednou z variant, kde by služba mohla sídlit, je budova děkanátu lékařské fakulty na Třídě Svobody 8.

Zahraniční studenti a vědci, kteří nejsou občany zemí Evropské unie a na univerzitě pobývají déle než tři měsíce, musí jezdit několik let pro potřebná povolení k pobytu do Přerova. Podle zákona se tam mají hlásit do tří dnů. Cestu mimo krajské město navíc absolvují opakovaně.

Jen z lékařské fakulty muselo letos v Přerově doklady vyřizovat 192 studentů. Problém se rovněž týká asi třetiny ze 150 vědců působících v univerzitních centrech, ale i studentů programu Erasmus. „Těm univerzita dříve zajišťovala hromadnou dopravu,“ podotkla vedoucí oddělení zahraničních styků univerzity Yvona Vyhnánková.

Na úřadě měli cizinci často problém se i domluvit. Nyní je zpravidla doprovázejí čeští studenti, kteří jim tlumočí a pomáhají vyplnit formuláře. „Pro turecké, korejské, japonské či americké studenty to dělají nejčastěji před začátkem semestru, ale záleží i na tom, jak postupně přijíždějí,“ řekla Zuzana Hamdanieh z oddělení zahraničních styků. Podle ní jde asi o pět desítek studentů.

Po kritice ze strany univerzity se loni z Přerova do Olomouce přesunulo oddělení pobytových agend, to ale vyřešilo potíže jen malé části zahraničních studentů a výzkumníků s pobyty na krátkodobé vízum. Odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra však stále zůstává mimo krajské město. Pokud se dohodu o vzniku pobočky skutečně podaří naplnit, půjde podle rektora o velký vyjednávací úspěch univerzity.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.