Poslední zasedání: senát schválil rozpočet i změny statutu na fakultách

Rektor Jaroslav Miller děkuje předsedovi senátu Miroslavu Dopitovi (vlevo) za tříletou práci.
Fotogalerie: Pavel Konečný
středa 21. května 2014, 16:28 - Text: Pavel Konečný

AKTUALIZOVÁNO - Ke svému poslednímu zasedání se dnes sešel Akademický senát Univerzity Palackého ve složení pro funkční období 2011–2014. A působil jako dobře namazaný stroj, když během půldruhé hodiny schválil všechny důležité jednací body, včetně rozpočtu či výročních zpráv.

„Dnešní schůze byla dobře připravena. Díky tomu, že se akademický senát jednou nekonal, byla řada bodů již předjednána v komisích, které měly na všechny připomínky více času a všichni senátoři měli více času na seznámení s nimi,“ vysvětlil předseda senátu Miroslav Dopita.

Rozpočet, zprávy, změny

Univerzita bude letos hospodařit s rozpočtem v rozmezí tří až čtyř miliard korun. Dotace z ministerstva činí 1,5 miliardy. „Rozpočet vychází ze schválení a odhadu jednotlivých fakult. Každá ale používá trochu jinou metodiku, takže nelze nyní říct přesnou částku,“ uvedl kvestor Jiří Přidal. Kromě pevně stanovených dotací a příspěvků za vědu a na studenty je podle něj nejednoznačné, nakolik se dají přesně naplnit kolonky grantů a projektů. „Dotace na studenta činí na fakultách zhruba čtyřicet procent příjmů, další peníze získávají z jiných zdrojů,“ vysvětlil Přidal.

Právě jeho dnes ve funkci senát také potvrdil. Přidal byl jedním ze tří kandidátů na kvestora a ve výběrovém řízení zvítězil.

Senát dnes schválil výroční zprávu o hospodaření univerzity v loňském roce, stejně jako výroční zprávu o činnosti. Změnami ve statutu univerzity nebo některých fakult odsouhlasil senát nové názvy kateder či jinou organizační strukturu.

Při projednávání novely Řádu vysokoškolské koleje upozornil studentský senátor Josef Kaštil na to, že návrh novely nebyl řádně a včas předložen kolejní radě. Novela zavádí do ubytovacích smluv nové pojmy, které vyplývají z nového občanského zákoníku, ale také počítá se zpřísněním sankcí za použití elektrických zařízení na pokoji.

Loučení

Miroslav Dopita řídil z předsednického místa svou poslední schůzi. Do nového senátu nekandidoval. Za všechny kolegy mu poděkoval senátor Jiří Langer. Zmínil především profesionalitu a objektivitu. Celému senátu za jeho práci poděkoval i rektor Jaroslav Miller symbolickým přípitkem.

„Končím s tím, že toto volební období se senátu podařilo konstruktivně řešit problémy pro univerzitu a ne pro zájmy jednotlivých organizací nebo částí univerzity. Z toho úhlu pohledu senát jednal věcně,“ zhodnotil uplynulé tři roky senátu jeho předseda Dopita.

Schůze byla poslední pro všechny zástupce studentů – vyjma Josefa Kaštila z fakulty tělesné kultury, ale i pro značnou část akademiků. Z 16 akademických pracovníků jich ve „velkém“ senátu zůstane jen pět.

„Byl to dobře investovaný čas, kdy jsme vytvářeli pozadí činnosti univerzity a také jsme se podíleli na změně rektora. Osobně si myslím, že pan rektor potáhne tuto univerzitu ještě dál, kam si zaslouží,“ prohlásil končící senátor Alois Krobot z fakulty zdravotnických věd.

Po šesti letech v senátu skončil Jaroslav Sovinský. „Bylo to hezkých šest let, doufám, že i pro univerzitu, a jsem rád, že jsem k tomu mohl trošinku přispět. Novému senátu i panu rektorovi přeji, ať se daří,“ řekl právník Sovinský.

Definitivně poslední schůzi v senátorské pozici měla za sebou i Dagmar Riegrová z lékařské fakulty. „Odcházím s dobrým pocitem, že nebylo nic zanedbáno. Volba současného pana rektora je garancí, že se rozběhnou nové svěží proudy. Jsem ráda, že jsem zachytila etapu, kdy se začalo budovat, kdy vznikla vědecká centra. Jsou to investice do budoucna stejně jako zázemí pro studenty, dobudování fakult a všechno kolem,“ řekla Riegrová.

Nový akademický senát univerzity se poprvé sejde v červnu.  


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.