Poslední den rektorem:
„Neodcházím se záští“

Miroslav Mašláň, 167. rektor olomoucké univerzity, 2010–2014.
Foto: Pavel Konečný
pátek 31. ledna 2014, 17:52 - Text: Pavel Konečný

Sbalené igelitky s osobními věcmi a dárky připravené pro nejbližší spolupracovníky ze sekretariátu, hekticky pracovní atmosféra. Tak vypadalo dnešní odpoledne v kanceláři rektora, jímž byl poslední den Miroslav Mašláň.

„Cítím se téměř jako svobodný člověk, ještě chybí hodinka a půl, než to všechno dotáhnu do konce,“ prohlásil rektor Mašláň těsně předtím, než v pracovně přivítal nově jmenovaného rektora Jaroslava Millera, jehož funkční období začne zítra. Důvodem setkání byly především předávací protokoly.

„Nemám žádnou zášť. Ve volených funkcích musíte vždy počítat s tím, že jednou bude zvolen někdo jiný,“ podotkl Mašláň. Své čtyřleté období v čele univerzity nechtěl hodnotit. Má to učinit senát nebo akademická veřejnost. „Já doufám, že jsem za ty čtyři roky nikomu neublížil a nikoho neurazil. Pokud se to stalo, bylo to nechtěně,“ řekl Mašláň. Je přesvědčen o tom, že univerzita bude vzkvétat.

Do rektorské pracovny přišel Miroslav Mašláň vystřídat svého kolegu Lubomíra Dvořáka. „Znali jsme se dvacet let a vídali denně, i to předávání bylo takové kamarádské, ale přicházel jsem s obavami, jestli to všechno zvládnu,“ přiznal. V pracovně nezměnil vůbec nic.

Dnes už má mnohem vyšší nadhled, ale rozdávat rady nehodlá. „Nemám patent na rozum, ale jakákoliv funkce umí po celou dobu něčím překvapit a přinést něco nového. To se mi líbí,“ uvedl rektor.

Po víkendu na horách se Miroslav Mašláň vrátí na přírodovědeckou fakultu, do pracovny, kterou před čtyřmi lety opustil. „ Už jsme měli s manželkou brigádu a vše jsme vygruntovali, protože za ty čtyři roky to trochu zpustlo a mezi knihami byl prach,“ popsal pobaveně staronové působiště jaderný fyzik. Od zítřka se dnešní magnificence bude oficiálně zase oslovovat pane profesore.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.