Politici dál prosazují Olomouckou aglomeraci, zatím bezúspěšně

Europoslanec Jan Březina (uprostřed) během jednání politiků o Olomoucké aglomeraci.
Foto: MMOL
úterý 7. ledna 2014, 14:13 - Text: (srd)

Zástupci regionu v obou komorách Parlamentu ČR i Evropském parlamentu volají po zařazení Olomouce, Přerova a Prostějova do programu Integrovaných teritoriálních investic (ITI), z nějž bude možné získat mnohamiliardové evropské dotace. Středomoravský region mezi vybranými aglomeracemi stále chybí navzdory snaze místních politiků i podpoře premiéra v demisi Jiřího Rusnoka.

Podle poslanců a senátorů případné zařazení regionu do programu ITI ovlivní jeho osud v příštích šesti letech. O problematice jednali v pondělí na olomoucké radnici. „Poslanci a senátoři slíbili, že vyvinou maximální podporu tomuto záměru, a to především u budoucí vlády, neboť ta by měla v březnu podepisovat dohodu s Evropskou komisí,“ uvedl Michal Folta z tiskového odboru magistrátu.

V současné době ministerstvo pro místní rozvoj počítá zatím jen se šesti ITI aglomeracemi v tuzemsku – Pražskou, Brněnskou, Ostravskou, Plzeňskou, Pardubicko-hradeckou a Ústecko-chomutovskou. „Snažíme se na rozhodujících místech přesvědčit, že do první úrovně z tohoto urbánního hlediska patříme, uvedl náměstek olomouckého primátora Ladislav Šnevajs. Dosavadní jednání olomouckých, prostějovských a přerovských politiků s ústředními institucemi ale zatím ke kýženému výsledku nevedla.

„Musíte být při prosazování našich zájmů razantní, mít ostré lokty a nebát se udělat si i nepřátele,“ řekl europoslanec Jan Březina.

Ke společným prioritám trojice měst by podle olomouckého primátora Martina Novotného patřila v letech 2014 až 2020 podpora vědy, výzkumu a inovací a také dopravní infrastruktura. Program ITI má být primárně určen pro posilování konkurenceschopnosti jednotlivých evropských aglomerací.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.