Počítače umí odhadnout člověka lépe než jeho blízcí

Ilustrační foto: Freeimages
středa 14. ledna 2015, 10:53 - Text: Kateřina Černohorská

Odborníci z univerzit ve Stanfordu a Cambridgi se rozhodli zjistit, jestli je možné, aby počítač odhadl osobnost člověka na základě aktivity, kterou na počítači vykonává. Došli k překvapivému zjištění. Nejen, že to počítač dokáže, ale pravděpodobně mnohem lépe než příbuzní či přátelé.

Zatímco blízcí zkoumaných osob odpovídali na otázky o nich podle toho, jaké s nimi měli zážitky, počítač měl člověka posoudit podle typů označení „To se mi líbí“ na Facebooku.

„Jediní lidé, kteří se aspoň vzdáleně přiblížili přesnosti počítačů, byli partneři zkoumaných osob. Ostatní je odhadli úplně jinak,“ řekl vedoucí studie Michal Kosinski.

Výzkum se specificky zaměřoval na to, jestli se videa, články, fotky a ostatní příspěvky, které člověk označí jako „To se mi líbí“ mohou shodovat s pěti základními osobnostními dimenzemi, tedy otevřeností, zásadovostí, extroverzí, ochotou a neurotismem.

„Došli jsme k závěru, že osobu lze zanalyzovat na základě dat, která o ní víme, přičemž ji ani nemusíme osobně znát. V budoucnosti by to mohlo znamenat, že by počítače byly schopné odhadnout naši psychiku a reagovat podle toho,“ doplnil Kosinski.

Ačkoliv se tak může počítačovému průmyslu otvírat nespočet nových dveří, výzkumníci varovali i před ztrátou soukromí. Doufají, že uživatelé internetu budou mít v budoucnosti jistotu, že jejich data zůstanou dobře hlídaná.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.