Pietu v Javoříčku uctil rektor se zástupcem studentů

Pietní akt k 70. výročí vypálení Javoříčka.
Foto: Marie Dostálová
neděle 26. dubna 2015, 16:07 - Text: Pavel Konečný

Rektor Jaroslav Miller a zástupce studentů v Akademickém senátu Univerzity Palackého Josef Kaštil položili dnes věnec ke společnému hrobu v Javoříčku. Stejně jako premiér Bohuslav Sobotka tak uctili po 70 letech oběti, kdy jednotky SS obec vypálily, muže zastřelily a ženy a děti odvlekly do nacistického Německa.

„Poklonili jsme se společně obětem javoříčského masakru. Osobně jsem byl překvapen množstvím lidí, kteří přišli,“ uvedl rektor Miller, který Javoříčko a jeho tragédii zná pouze ze školních let. Jak dodal, na místě si oživil svůj sentiment.

Pietní akt organizovala Iniciativa pro podporu vypálených obcí, která sdružuje devět míst v Česku. I když mezi nejznámější patří Lidice a Ležáky, podle předsedy iniciativy Filipa Žáčka je Javoříčko silným symbolem regionu. Tragická událost má již jen poslední dva žijící pamětníky.

V Javoříčku byl dnes také odhalen v budově bývalé školy, která běsnění přežila, trojrozměrný model původní obce před vypálením nacisty a zasazena lipová alej. „Každý z nově zasazených stromů připomíná jednu z obcí se stejným osudem,“ vysvětlil Žáček.

Javoříčko vypálili nacisti 5. května 1945 jako mstu za vraždu Hildy Viktorinové a dětí Hennelore a Manfreda, které zabili partyzáni. Zároveň na místě popravili všechny muže. Nejmladšímu bylo 15, nejstaršímu 76 let.

Kromě zástupců univerzity a předsedy vlády se aktu účastnil i olomoucký primátor Antonín Staněk, zástupci senátu a poslanecké sněmovny, stejně jako příslušníci armády.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.