Pevnost ve Chválkovicích nikdo nechce

Chválkovická pevnůstka.
Foto: MOČR
čtvrtek 31. října 2013, 09:29 - Text: (caf)

Možnost koupit vojenskou pevnost se nenaskytne často. Jedna, pocházející z poloviny 19. století, je k mání v Olomouci-Chválkovicích. Ministerstvo obrany pro ni ale zatím kupce nenašlo. Píše o tom Olomoucký deník.

V prvním kole výběrového řízení se sice na památku ptalo několik zájemců, za 37,5 milionu korun ji ale nechce žádný z nich. Zatím. Ministerstvo ji nabídne zanedlouho znovu a za zajímavější cenu. „Ve výběrovém řízení jsme u areálu pevnosti Chválkovice II neregistrovali žádného zájemce, na tento objekt nebyla podána žádná přihláška," komentoval pro Deník soutěž na zjištění případného zájemce mluvčí ministerstva obrany Vladimír Lukovský.

V pevnosti, která je podle resortu obrany ve velmi dobrém stavu, skladovala armáda dokumenty Vojenského správního archivu Olomouc. Ty přesunula do objektu v Bystrovanech. Fort tím pádem nepotřebuje. Nemovitost s pozemky o výměře 3,8 hektaru nejprve nabídla jiným státním institucím, které ovšem zájem neprojevily. Armáda zkusí atraktivní památku nabídnout podruhé. Zhruba za dna týdny.

Další výběrové řízení, ve kterém bude tento objekt nabízen, by mělo být vyhlášeno 5. listopadu. Minimální kupní cena bude stanovena ve výši 31,75 milionů korun.

Pevnůstka je u výpadovky na Šternberk. Částečně je kryta terénními úpravami. Vybudována byla v letech 1854–1857 jako součást systému pevnosti Olomouce. Nemovitost zahrnuje vedle pozemků kruhovou stavbu pevnosti, vrátnici a přístřešek. Stavba pevnosti a pozemky jsou zapsány v seznamu kulturních památek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.