Pevnost poznání zahájila registraci na letní tábory

V modelu oka.
Foto: Robert Mročka
úterý 31. března 2015, 12:57 - Text: Pavel Konečný

Tajemství života v novém muzeu vědy odhalí v Pevnosti poznání táborníci na letních příměstských táborech. Registrace právě začala a rodiče mohou vybírat ze dvou tematických okruhů od 6. do 24. července.

Program pro mladé vědce připravují odborníci z jednotlivých fakult. Děti se mohou těšit na úžasnou dobrodružnou cestu plnou zábavy i poučení.

Mladší táborníci ve věku 6–8 let poznají tisíc podob života. Tvůrci týdenního programu se inspirovali slavným francouzským seriálem Byl jednou jeden život. Děti například zjistí, co umí oči nebo mozek a jak je dokážeme oklamat.

„Chceme dětem ukázat, jak je život pestrý a co všechno se ve slově ‚život‘ skrývá. Prozkoumáme nejen lidské tělo, ale také si ukážeme, kde všude na světě žijí lidé. Při tvorbě programu jsme mysleli na to, aby si děti užily spoustu legrace a zároveň se něco dozvěděly,“ řekla koordinátorka táborů Lenka Oprštěná.

Starší děti ve věku 9–12 let poznají, že věda není žádná věda, a seznámí se s tisícem divů světa.

Novinka: vědecká výtvarka

Všechny turnusy doplní sportovní aktivity ve spolupráci s fakultou tělesné kultury. Novinkou bude vědecká výtvarka. „Cílem vědecké výtvarky je poznání skrze naši vlastní tvořivost. Co si sami vyrobíme, to i lépe pochopíme. Děti se mohou těšit na malování světlem, malování tajemných živočichů neonovými barvami nebo výrobu sluneční soustavy,“ řekla animátorka Ema Jurková.

Zázemí pro tábory bude v muzeu vědy a děti ke své cestě za dobrodružstvím vyzkoušejí nejrůznější interaktivní exponáty, podívají se do digitálního planetária i laboratoří a tvůrčích dílen

Zdravé svačinky a obědy

Táborníci dostanou oběd a svačinky. Zajistí je Gabriela Valášková z Olomouce, která se věnuje zdravému stravování. „Chceme ukázat dětem, že se mohou stravovat nejen chutně, ale také zdravě. Rodičům dětí s výživovým omezením pomůžeme se stravou bezlepkovou, bezmléčnou nebo jinak individuálně řešenou. Ručím osobně za kvalitní, čerstvou a poctivou stravu,“ slíbila Valášková.

Pevnost poznání otevře veřejnosti své brány 17. dubna v 9 hodin v průběhu festivalu Academia Film Olomouc. Tvůrci výukových a zábavných programů muzea se inspirovali i v jiných podobných centrech v Torontu, Londýně, Montrealu, New Yorku nebo Hongkongu. „S přípravou nám kromě skvělých odborníků z přírodovědecké fakulty pomáhají také lidé ze science centra v Bristolu, Glasgow a Cardiffu,“ potvrdil programový ředitel Pevnosti poznání Jakub Ráliš.

Přihlášku na tábor pošlete e-mailem Lence Oprštěné. Více o táborech najdete ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.