Pevnost poznání vystavuje socialistické hračky

K oblíbeným zábavám patřilo za socialismu i promítání pohádek.
Foto: Bára Mlčúchová
středa 21. října 2015, 07:03 - Text: Martina Vysloužilová

Návrat do minulosti a vzpomínku na dětství v životě šedé každodennosti socialismu nabízí interaktivní muzeum vědy Pevnost poznání. Dnes v 18.00 se v muzeu koná vernisáž starých hraček. Ve vitrínách se objeví dřevěné počítadlo, barevní mončičáci, stavebnice nebo třeba skleněné kuličky.

„Výstava hraček je inovativní zejména svým přístupem ke shromažďování exponátů. Oslovili jsme totiž veřejnost, aby se do projektu zapojila a lidé nám opravdu nosili hračky,“ vysvětluje Petr Cieslar, koordinátor projektu Podzim komunismu. Akce má originálním způsobem připomenout atmosféru let 1960 až 1990 v tehdejším Československu.

Lidé mohli také k vlastnímu exponátu z dob vlády jedné strany přidat i jeho název a osobní příběh. Bára Mlčúchová hledala na půdě domu svých rodičů. „Nalezla jsem opravdu krásné poklady, které jsem si pamatovala ještě z dětství. Například letadlo na ovládání po mém strýčkovi, kufřík se šaškem, který patřil kdysi mé tetě. Také jsem objevila panenku Zvonilku po mé mámě, “ zavzpomínala Mlčúchová. Za největší objev ale považujie DIAX alias promítačku. Pamatuje si, jak se s ní jako malé děti zavíraly v koupelně a promítaly si pohádky na dveře. Výstava socialistických hraček bude v Pevnosti poznání umístěna až do konce prosince.

Projekt Podzim komunismu pokračuje v listopadu vzdělávacími programy pro základní a střední školy. Pedagogové se se svými studenty zúčastní worskhopů na různá témata, jako jsou nástěnkářství, spartakiáda, jiskřičky a pionýři nebo branná výchova. „Součástí programu bude instruktážní čtvrthodina, při které se studenti dozvědí praktické poznatky a význam branné výchovy v kontextu socialismu. Převlečou se do kostýmů a vyzkoušejí si na vlastní kůži, jak takové cvičení vypadalo,“ doplnil Petr Cieslar.

Aktivity vyvrcholí 16. a 17. listopadu, kdy je v interaktivním muzeu připraven pestrý program. Autorem nápadu jsou členové Cechu studentů katedry historie, kteří v Pevnosti poznání pracují jako animátoři programů. Více na www.pevnostpoznani.cz.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.