Pevnost poznání s roboty a fyzikou na výstavišti

Pevnost poznání se představila už na únorovém veletrhu Tourism Expo.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 13. března 2014, 10:39 - Text: Martin Višňa

Robot z lega, zábavné fyzikální pokusy nebo třeba vyrábění nejrůznějších objektů z dřevěných hoblin jsou lákadly stánku Pevnosti poznání na veletrhu For Model, který se uskuteční koncem tohoto týdne na olomouckém Výstavišti Flora.

„Kromě našich klasických hlavolamů, výroby placek či prodeje kádinek jako hrnečku na pití budou na stánku aktivity zaměřené na techniku. Aby návštěvníci přemýšleli o tom, jak co funguje a jak se konstruuje. Také budeme tvořit z technického materiálu, takže si děti něco pěkného mohou vytvořit a odnést si to domů,“ uvedla mluvčí Pevnosti poznání Martina Vysloužilová.

Pracovníci pedagogické fakulty návštěvníkům představí robota z lega, který je řízen zvukovým senzorem a mění směr jízdy podle zvukového signálu, jednoduché modely z konstrukční stavebnice řízené počítačem si pak zejména děti budou moci také sestavit a programovat. K prohlédnutí na stánku bude také tak zvaný Stirlingův motor, tepelný stroj zajímavý tím, že zdroj tepla je umístěn mimo pracovní prostor válce.

„Dále jsou připraveny zábavné fyzikální pokusy, například kdo rozmáčkne v dlani syrové vejce nebo jestli návštěvníci dokážou rozpoznat syrové a vařené vejce. Návštěvníci si také budou moci vyzkoušet, zda umí změřit rychlost světla nebo si vyrobí ovocnou baterii,“ vyjmenovala Vysloužilová.

Stánek Pevnosti poznání mohou zájemci navštívit po celou dobu trvání veletrhu, tedy od pátku do neděle, vždy od 9 hodin. For Model je výstavnická akce určená pro všechny se zájmem o modelářství a sběratelství, v jejím průběhu se uskuteční mistrovství České republiky lodních modelářů. Plné vstupné na veletrh činí 50 korun, pro seniory a děti ve věku 10 až 15 let dvacet korun a děti do 10 let mají vstup zdarma.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.