Pevnost poznání ozvláštní komiks v životní velikosti

Bohumír Tabák (Martin Šinkovský) a Ticho 762 (Petr Novák) v historické sekci Pevnosti poznání (zleva).
Foto: Pavel Konečný
pondělí 16. března 2015, 09:03 - Text: Pavel Konečný

Až se za měsíc otevře Pevnost poznání, zcela určitě uchvátí návštěvníky historické sekce komiks v životní velikosti. Jeho autory jsou Petr Novák a Martin Šinkovský. Oba pod těmito jmény prošli jako studenti univerzitou, ve světě komiksu je ale spíše proslavily nicky, tedy přezdívky, či umělecká jména Ticho 762 a Bohumír Tabák.

„Na to, že by historickou sekci mohl obsadit náš komiks, přišel Ondra Plachký, který tady má expozice na starosti,“ popsal Šinkovský, který ke komiksům dělá scénáře. Co vymyslí, nakreslí Petr Novák. Ne vždy ale postupuje přesně podle scénáře. V Pevnosti poznání si ho přizpůsobil třeba u generála Laudona.

„On chtěl původně k Rusům, kde ho nechtěli, pak šel ke Švédům, tam ho taky nechtěli, v Berlíně v Prusku ho taky odmítli, až se po letech uchytil ve Vídni. A Péťa z toho udělal takovou jednoduchou zkratku, já tam měl původně scénky s carskými a pruskými důstojníky,“ vysvětluje Šinkovský alias Bohumír Tabák, Ticho 762 se jen usmívá. „Narazil jsem na problém s uniformami, tak jsem to pojal virtuálněji,“ dodá. Vše vyřešil několika šipkami.  

Na obou tvůrcích je vidět jejich zaujetí. Mají sotva hotovo. Vše je ještě čerstvé, zbývá zatřít spojovací nýty a 12 komiksových zastavení rozestavit na jejich místo. Historickou přesnost se snažili dodržet i v jazyce. Repliky v bublinách odpovídají době. Puntičkářství je i v líčení. „No on je bílej, protože se tehdy pudrovali a malovali si pusy, jen Laudon není napudrovaný, aby působil jako větší drsňák,“ vysvětlil Novák.

Vše nakreslil na místě během dvou týdnů. Pětatřicet panelů zabírá 105 metrů čtverečních. „Je původně grafiťák, tak mu to nedělá problém,“ poznamená Šinkovský na adresu svého kolegy.

Nováka vůbec nenapadlo komiks tisknout a panely polepit. „Všechno jsem si namaloval rukou na tabletu do počítače, a pak vyzvětšoval projektorem a obkreslil,“ prozrazuje svou techniku. Vše je podmalované sprejem, kontury udělané speciálním fixem. „Také aby to bylo co nejrychleji. I malé věci jsou podfoukaný. Kde je to moc, tak jsem to pak zamaloval. Původní záměr byl kolorovaná perokresba, aby to působilo dobově. Jen pár základních barev, které se opakují a černá linka,“ vysvětluje.

Šinkovský přiznává, že velký rozměr byl jeho požadavek. „Hele tak tady uděláme generála na koni v životní velikosti, protože se sem vejde, řekl jsem tehdy. A Péťa má ty velký věci taky rád, tak byl pro,“ vzpomněl Šinkovský.

I když ústředním motivem je prusko-rakouský sedmiletý konflikt, i když oba byli puntičkářsky přesní v dobových reáliích, nemá komiks nahradit historický výklad. Na to budou v expozici digitální kiosky s dotykovými obrazovkami. „Má to ale vývoj, není to chaos,“ zdůraznil Šinkovský.

Příběhy otevře Marie Terezie, která poručí udělat z Olomouce pevnost. „Sofort!“ A bez zajímavosti není a panel, který ukazuje pruské obléhání Olomouce v roce 1758. Jedna strana je namalovaná z pohledu Olomoučanů, druhá ze strany Prusů bombardujících město.

Scénář psal Šinkovský za dva měsíce, do komiksového života jej Novák převedl za dva týdny. „Začal jsem v půlce února. Na podmalování panelů bílou nebo černou barvou byly najaty studentky. Prakticky denně jsem vytvořil jeden obraz,“ uvedl Novák.

Celková plocha komiksu zabírá na 35 deskách 105 metrů čtverečních. Poprvé si ho veřejnost prohlédne 17. dubna. To se pevnost poznání v 9 hodin otevře.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.