Pevnost poznání je rájem vědeckých experimentů. Konala se tam chemická olympiáda

Studenti soutěžili v Pevnosti poznání ve znalostech z chemie.
Foto: Martina Vysloužilová
sobota 5. prosince 2015, 13:25 - Text: Martina Vysloužilová, Ondřej Čížek

V Pevnosti poznání, interaktivním muzeum vědy Univerzity Palackého, se v pátek konalo krajské kolo chemické olympiády, kategorie A. Osm talentovaných studentů, a snad i budoucích úspěšných vědců, z celého Olomouckého kraje se během čtyř hodin, popralo s náročnými úlohami na úrovni vysokoškolského bakalářského studia.    

„Krajské kolo olympiády je určeno studentům 3. a 4. ročníku středních škol. Dvouhodinová teoretická část se skládá z úloh z anorganické chemie, organické chemie, biochemie a fyzikální chemie. Samotná praktická část je založena také na úlohách, se kterými se můžete potkat při běžném chemickém provozu,“ řekl předseda krajské komise chemické olympiády Lukáš Müller. 

Osm vyvolených už před chemickým dnem D prošlo nižšími úrovněmi soutěže, a jsou proto nejlepšími z celého kraje. Lukáš Müller potvrdil, že těmto účastníkům běžná výuka středoškolské chemie rozhodně nestačí. Naopak si musí ve zvoleném oboru neustále rozšiřovat znalosti a rozhled. A to například formou přípravného semináře, který vede Karel Berka z Katedry fyzikální chemie Přírodovědecké fakulty UP.

„Jsem spokojený s výsledky teoretické části, oproti loňskému roku se mi úlohy zdály jednodušší, možná i proto, že jsem o rok starší. Chtěl bych rozhodně pokračovat ve studiu chemie, nejvíce mě zajímá organická chemie. Chtěl bych se samozřejmě více dostávat do laboratoří a vůbec se později dostat na vědeckou dráhu,“ plánuje Daniel Mildner z Gymnázia v Hranicích, který zvítězil. O vědeckém směřování přemýšlí i Martina Oščádalová z olomouckého Gymnázia Hejčín: „Při úspěšném zvládnutí olympiády nám možná budou prominuty přijímačky na vysokou, což je obrovská motivace. Sama bych ráda studovala farmacii.“

Ze všech krajských kol z celé České republiky rovných 50 nejlepších postoupí do národního kola, které se uskuteční v Pardubicích.  Z něho pak povede cesta až do jižní Asie. Mezinárodní kolo chemického klání totiž bude hostit Pákistán.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.