Petr Bilík byl zvolen členem Rady Státního fondu kinematografie

Prorektor UP a člen Rady Státního fondu kinematografie Petr Bilík.
Foto: Gabriela Knýblová
pátek 3. dubna 2015, 07:51 - Text: Velena Mazochová

V nové Radě Státního fondu kinematografie zasedne od příštího týdne prorektor pro vnější vztahy Petr Bilík. Rozhodla o tom ve středu volba Poslanecké sněmovny, která doplnila složení devítičlenné Rady o poslední tři jména.

Poslanecká sněmovna vybírala nové radní na základě návrhu ministra kultury, který obsahoval jména dvaceti kandidátů. V lednu zvolili poslanci první dva členy a v březnu dalších šest. Po středeční volbě je vedle Bilíka doplní scénáristka a spisovatelka Tereza Brdečková a publicistka a programová ředitelka Letní filmové školy Uherské Hradiště Iva Hejlíčková. Celkem má rada devět členů a funkce se ujme od 5. dubna.

„Jde především o uznání olomoucké katedře divadelních a filmových studií a všem činnostem, kterým se věnuje. Znamená to, že parlament i profesní organizace vědí o našich festivalech, projektech i praktickém uplatnění našich studentů v kinematografii,“ komentoval Bilík výsledek volby. Zároveň jde podle něj i o vyjádření prestiže celé univerzity. „Další členové, kteří v radě zastupují vysoké školy, jsou představitelé prakticistních oborů. Jediné zastoupení z hlediska reflexe filmu má právě Univerzita Palackého,“ doplnil.

Podceněná propagace českého filmu

Bilík se chce v radě zaměřit zejména na zvýšení povědomí o českém filmu, jehož propagace je kromě Českých lvů a několika festivalů výrazně podceněna. „Začalo se tvrdit, že český film upadá a není v dobré kondici. Myslím si pravý opak, avšak tituly, které stojí za pozornost, zůstávají mnohdy nepovšimnuty, nemají dostatečnou kampaň a především neexistuje jedno místo, ze kterého by bylo možné je nahlédnout a stahovat i mimo kina,“ objasnil Bilík.

Nový radní je zároveň přesvědčen, že současné české kinematografii chybí nezávislý akademický a především mimopražský pohled. „Kinematografie je velmi centralizovaná záležitost. Přitom je potřeba, aby vnímala také jiná než pražská témata a pražský vliv. Ve výsledku jde také o financování kinematografie, k čemuž by měla mít co říci i jiná obec než jen pražští filmaři,“ dodal Bilík k přijetí nominace. Jak zdůraznil, tříleté funkční období v radě nijak neomezí jeho působení ve vedení univerzity. „Na funkci prorektora a jeho činnost to nebude mít žádný vliv,“ podtrhl Bilík.

Kandidát tří vysokých škol

Kandidaturu Petra Bilíka jako uznávaného experta na dějiny i současnou produkci české kinematografie podpořily Akademie múzických umění, Masarykova univerzita, Univerzita Palackého a Česká společnost pro filmová studia. Nominace ocenily jeho odbornou erudici a dlouholetou pedagogickou práci stejně jako úspěšné působení v kulturním i akademickém managementu.

Bilík vedl v uplynulých letech filmovou sekci katedry divadelních a filmových filozofické fakulty, spoluzakládal Českou společnost pro filmová studia, založil Přehlídku animovaného filmu a jako někdejší ředitel festivalu Academia film Olomouc se zasloužil o jeho výraznou proměnu. Byl spolutvůrcem úspěšného projektu FIND na podporu efektivního zapojení studentů do praktických stáží v oblasti audiovize a řešitelem řady evropských grantových projektů zaměřených na spolupráci univerzit a filmového průmyslu.

Rada Státního fondu kinematografie rozhoduje o podpoře kinematografie v celém jejím spektru a ročně rozděluje zhruba 200 milionů korun v deseti dotačních okruzích. Stanovuje krátkodobou a dlouhodobou koncepci a strategii rozvoje kinematografie, rozhoduje o formě podpory a stanovuje a zveřejňuje kritéria hodnocení posuzovaných projektů. Kromě procesu výroby filmu podporuje fond také distribuci, festivalové projekty, publikační činnost, vzdělávání a filmovou vědu.

Kompletní složení Rady Státního fondu kinematografie ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.