PESUP má za sebou dvě úspěšné akce

čtvrtek 23. dubna 2015, 21:01 - Text: (Redakční pošta)

Nový spolek na půdě Univerzity Palackého, který vznikl z iniciativy studentů Katedry politologie a evropských studií, má za sebou po měsíci existence dvě úspěšné akce.

První akcí byl debatní večer aneb U vína s politology na téma „Česká zahraniční politika ve vztahu k Ruské federaci,“ kde hostovali politologové a lektoři z KPES, doktorka Markéta Žídková, docent Pavel Šaradín a magistr Hynek Melichar. Diskuze se zúčastnilo přes 30 studentů z oborů politologie, práv a historie, kteří se nebáli debatovat s hosty večera o tom, jak vypadá současnost, ale i budoucnost postoje české vlády k Rusku a jaký je přístup Putinovy vlády k situaci na Ukrajině. Doktorka Žídková výstižně shrnula aktuální mezinárodní názor na ruskou vládu a to tak, že: „Všichni jsou zmatení z chování ruské vlády, nikdo nedokáže odhadnout, jestli se Putin chová racionálně či nikoliv“. Závěrem večera proběhla debata na téma role médií v Rusku, kterou obohatil o vlastní zkušenosti student KPES a rodilý Rus, Alexander Ivanov. 

Už necelý týden po debatním večeru (22.4) proběhla, v návaznosti na téma ruské politiky, projekce dokumentu Putinovy hry, která se konala v literární kavárně Druhý Domov. Promítání filmu režiséra Alexandera Genteleva se účastnilo 30 diváků z řad Akademické obce UP a veřejnosti. „Jsme rádi, že se o nás dovídají nejen studenti KPES, ale i celá široká veřejnost, pro kterou chystáme i do budoucna zajímavé akce související s českou i zahraniční politikou, mezinárodními vztahy a Evropskou unií“ řekla Alžběta Guryčová, spolupředsedkyně PESUPu.
PESUP se bude prezentovat také na olomouckém Majálesu UP, u jehož stánku se mohou zájemci dozvědět více o studiu politologie a evropských studií a vyzkoušet si kvízy na téma členských zemí EU a politického systému České republiky. 

Bližší informace: https://www.facebook.com/pages/PESUP/

Karolina Gašparová
spolupředsedkyně PESUP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.