Pec nám spadla, znělo divadlem. Malí vysokoškoláci promovali

Promoce Dětské univerzity.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 19. prosince 2013, 11:23 - Text: Martin Višňa

Slavnostní promocí včera v Moravském divadle vyvrcholil zimní semestr Dětské univerzity. Stovka čerstvých absolventů převzala diplomy, které jim sice nepřisuzují žádný akademický titul, ovšem stvrzují tři měsíce zážitků na univerzitě.

Děti toho během semestru stihly vskutku dost. Detailně si prohlédly výzdobu kostela Panny Marie Sněžné, zúčastnily se olympiády pozemšťanů, dozvěděly se, jak se bezpečně chovat na internetu nebo jak řešit sousedské spory, také odhalily pomocí daktyloskopie únosce děkana přírodovědecké fakulty.

„Věřím, že Dětská univerzita přispěla nejen k vašemu vlastnímu poznání, ale současně byla a je významná pro naši budoucnost, pro to, aby byl svět i díky vám krásnější, ohleduplnější a chápavější vůči všem lidským potřebám. Přeji vám hodně úspěchů v dalším studiu a věřím, že se v nedaleké budoucnosti opět setkáme na akademické půdě Univerzity Palackého,“ popřál absolventům děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

Svá slova připojili také další přítomní funkcionáři. Proděkan fakulty tělesné kultury Radek Hanuš přispěl úryvkem z knihy Ivana Vyskočila Malý Alenáš, jímž připomněl, že je v životě důležité snít, zástupce hlavního řešitele projektu Univerzita Palackého – centrum vědy pro všechny Radek Palaščák absolventy zase požádal, aby po skončení promoce poděkovali svým rodičům, že jim umožnili Dětskou univerzitu studovat.

Diplomy, evaluace i verše

Poté již děti před zástupci univerzity slíbily prohlubovat získané vědomosti tak, aby se nezpronevěřily ideálům lidskosti a demokracie, a obdržely své první vysokoškolské diplomy. Odevzdávaly naopak obrázky přednášky, která se jim nejvíce líbila. Nejčastěji promotorka Eliška Sovová držela v rukou kresby týkající se dobrodružství v lanovém centru a pátrání po zmizelém děkanovi.

Někteří z absolventů přitom museli svou volbu funkcionářům objasnit, čelit zvídavým otázkám nebo třeba říct básničku. Julie Růžičková například před zaplněným divadelním sálem odrecitovala Cestičku k domovu, kartu k funkcionářům otočil poslední promovaný Vilém Zatloukal, když chtěl verše po děkanu Kolářovi. Ten se úkolu chopil se vší vervou a vedle studentské hymny Gaudeamus igitur tak na závěr slavnostního aktu zněla i dětská klasika Pec nám spadla.

Pak už letěly do výšky promoční čepice. „Je to velké vzrušení. Jsem rád, že jsem se toho tolik dozvěděl z různých věd. Nejvíce mě bavilo lanové centrum a řešení sousedských sporů na právnické fakultě,“ uvedl Martin Málek poté, co čepice opět dopadly do hlediště. „Jestli rodiče pro mě něco chystají, to se nechám překvapit. Bráškovi ale Dětskou univerzitu určitě doporučím, ať si ji zkusí,“ dodal Martin.

Registrace na letní semestr před Vánocemi

Přestože zimní semestr včerejší promocí teprve skončil, již nyní jsou v plném proudu přípravy na letní pokračování, které odstartuje v polovině února. Malí vysokoškoláci během něj nahlédnou pod ruce archeologům, naučí se spravovat osobní rozpočet nebo absolvují Neředínský pohybový víceboj. Registrace nových studentů se na webu Dětské univerzity otevře ještě před Štědrým dnem, v pondělí 23. prosince. 

Více ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.