Patent na zdravého kapra

Ilustrační foto:
Pavel Konečný
sobota 22. prosince 2012, 10:55 - Text: Pavel Konečný

Vědci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity vyvinuli technologii chovu kapra se zvýšeným obsahem omega-3 kyselin.

Ryby se chovají v rybnících s velkým podílem přirozené potravy a s přikrmováním speciálním krmivem obsahujícím řepkové výlisky a extrudované lněné semínko. Díky tomu je maso bohaté na zdraví prospěšné omega-3 kyseliny.

„ Jejich obsah je garantován a je přísně kontrolován. Kapr obsahuje v jedné porci jeden gram omega-3 kyselin,“ uvedl Jan Mráz z Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického. Účinky toto kapřího masa potvrdila i klinická studie Institutu klinické a experimentální medicíny.

Fakulta rybářství a ochrany vod prodává tyto kapry na čtyřech místech v Praze a Českých Budějovicích.

Z předchozích studií je rovněž známo, že zpracování a zejména kuchyňská úprava rybího masa velmi ovlivňuje jeho výslednou kvalitu. Kompozice mastných kyselin ve smažených porcích ryby je jednoznačně ovlivněna typem použitého tuku na smažení. Jako nejvhodnější se ukázalo použití řepkového oleje. Takto smažené porce měly zachovaný příznivý poměr omega-3/omega-6 kyselin bez zvýšení podílu nasyceného tuku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.