Partnerská kompatibilita závisí na penězích

Ilustrační foto: Freeimages
středa 18. února 2015, 15:25 - Text: Kateřina Černohorská

Podle odborníků z americké Duke University závisí partnerská souhra na tom, v jakých společenských třídách oba vyrostli. 

„Lidé s odlišným socioekonomickým pozadím mají často i rozdílné názory na to, jak chtějí žít každodenní život a rozdílně vyjadřují emoce,“ vysvětlila socioložka Jessi Streibová, která studovala skupinu několika párů, kde partneři vyrostli v rozdílných ekonomických třídách. 

Streibová zjistila, že základním problémem u takovýchto vztahů je fakt, že oba partneři mívají velmi rozdílné představy o tom, jakým způsobem investovat peníze. Manželé s odlišnou výchovou si také často neporozumí v rodičovství. Ti, kteří pochází z chudších poměrů, dopřávají svým potomkům větší volnost, naopak ti bohatší mají nad dětmi rádi kontrolu a organizují jim volný čas. 

Výjimky ovšem existují i tady. Pokud se jeden z partnerů v průběhu života zařadí do socioekonomické třídy druhého partnera, například tím, že na rozdíl od svých rodičů získá vysokoškolský titul či dobře placenou práci, vztah se s tak velkými problémy nepotýká. 

Vědci doporučují, aby si partneři před vstupem do manželství své odlišnosti uvědomili, diskutovali o nich a snažili se nalézat vhodné kompromisy s přihlédnutím k faktu, že prošli rozdílnou výchovou.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.