Papírové výplatní pásky končí. Elektronické od zítřka

Ilustrační foto: Velena Mazochová
úterý 8. října 2013, 06:50 - Text: Velena Mazochová

Zaměstnanci univerzity obdrží v tomto měsíci poprvé elektronické výplatní pásky. Přístupné budou na webových stránkách univerzitního portálu. Ještě do prosince budou souběžně k dispozici pásky v původní listinné podobě. V nich také zaměstnanci naleznou svůj osobní přístupový kód.

K zavedení elektronických výplatních pásek vedly vedení univerzity ekonomické a praktické důvody. „Tisky pásek jsou relativně drahé a pracné, navíc víme, že zhruba třetina zaměstnanců si je vůbec nevyzvedává a tisknou se zbytečně. Zároveň se následně musejí skartovat a o skartaci je třeba pořizovat záznam, protože obsahují citlivá data. Je to tedy úspora času i energie,“ objasnil kvestor univerzity Tomáš Kopřiva.

První přístup k elektronickým výplatním páskám bude umožněn devátého října po zpracování zářijových mezd. Zaměstnanci se k nim dostanou prostřednictvím webových stránek univerzity v sekci Portál a po zadání čtyřmístného kódu PIN. Přístup je možný také na adrese http://portal.upol.cz po přihlášení v odkazu Můj portálMzdové informace.

Inicializační kód pro první přístup najdou zaměstnanci v posledních dvou papírových páskách v říjnu a v listopadu. „Důrazně doporučujeme, aby si tento PIN každý zaměstnanec neprodleně v portále změnil,“ zdůraznila Hana Matochová z Centra výpočetní techniky.

Elektronický doklad o mzdě za předchozí měsíc bude k dispozici vždy kolem desátého dne v měsíci – v době předání výplat účtárně. Přesné termíny jsou uvedeny v harmonogramu zpracování a výplat mezd, který je přílohou každoročně vydávaného metodického pokynu kvestora (ZDE).

Elektronické výplatní pásky jsou určeny zaměstnancům, kteří mají s univerzitou uzavřený pracovní poměr, mají přidělena přístupová práva do univerzitního informačního systému a používají ke své práci osobní počítač. Ti, kteří se bez něj obejdou, mohou i nadále počítat s tištěnými výplatními páskami, využívat mohou ale i elektronický přístup.

Rozhodnutí o zavedení elektronických výplatních pásek přijalo vedení univerzity po projednání s děkany všech fakult a s univerzitní Koordinační odborovou radou. Podrobné informace o jednotném postupu a pravidlech obsahuje nová směrnice rektora, která je umístěna na úřední desce ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.