Pálím… hořím…

úterý 22. dubna 2014, 15:52 - Text: (Redakční pošta)

V průběhu dvou dubnových týdnů měli studenti dvouoborového a jednooborového studia výtvarné výchovy v rámci práce keramického ateliéru možnost účastnit se dvou netradičních výpalů. Současně jsme také poprvé otestovali nově postavenou pec na porcelán.

Pod vedením zkušeného lektora keramiky Petra Tomse proběhl 7. dubna na nádvoří Uměleckého centra UP výpal původně japonskou technikou RAKU. Při přednášce na toto téma se účastníci akce seznámili s historií této vypalovací techniky a následně s jejími evropskými a americkými modifikacemi.

Po naložení pece a vystoupání teploty na požadované stupně studenti podrobili své předem vyrobené přežahnuté a naglazované výrobky „zatěžkávací zkoušce“. Výrobky jsme při vysoké teplotě 1060°C pomocí speciálních kleští vytáhli z pece a následně přemístili do barelu plného dřevěných pilin. Po uzavření barelu víkem dochází k vyhoření kyslíku a vzniku redukční atmosféry. Ta vykouzlila na objektech krásné barevné efekty dodávající výrobkům jedinečnost a neopakovatelnost. Z důvodu velkého počtu studentů budeme výpal technikou RAKU opakovat 28. dubna.

V následujícím týdnu, 15. dubna, se i přes deštivé počasí studenti opět sešli, tentokrát při výpalu v peci na dřevo. Keramik Michal Kušík účastníky seznámil se stavbou pece, způsobem fungování tohoto druhu výpalu i s tím, jak pec správně naložit. Během tří hodin byla teplota vyhnána do výše 1320°C. V této vysoké teplotě si studenti vyzkoušeli, jak lze „malovat“ přímým nafoukáváním popela na rozžhavené výrobky odkrytým otvorem přímo do pece (tentokrát s užitím popela z vinné révy a ořechu). Další den, při vyložení, jsme opět žasli nad „dekory“, které popelový nálet vytvořil. Již dříve jsme podobnou akci zdokumentovali a pro zájemce připravili interaktivní CD, které je k dispozici zdarma ke stažení na webových stránkách Katedry výtvarné výchovy kvv.upol.cz v sekci Publikace.

Aby toho nebylo málo, současně s výpalem v peci na dřevo jsme v keramickém ateliéru provedli první zkušební výpal v nově speciálně pro Katedru výtvarné výchovy postavené peci na porcelán od firmy Ager. Díky speciálně upravenému přídavnému modulu a dalšímu uzpůsobenému vybavení pece v ní budeme do budoucna mít možnost provádět střídavě oxidační i redukční pálení.

Velice nás těší, že díky zaujatému a nadšenému přístupu lektorů a vyučujících z Katedry výtvarné výchovy (Monika Dokoupilová, Robert Buček, Veronika Selingerová, kterým patří obrovské poděkování za organizaci a vedení seminářů), díky aktivnímu přístupu studentů i díky finanční podpoře projektu ESF Vizuální komunikace - otevřený prostor pro výchovu a vzdělávání, můžeme takto bohatě rozšiřovat možnosti nabízených kurzů a seminářů. 

Monika Dokoupilová

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.