PAF začala vernisážemi

Ilustrační foto: PAF
čtvrtek 5. prosince 2013, 16:34 - Text: Martina Šaradínová

Zejména na představení vizuální kultury padesátých let a kinetiku obrazu se mohou těšit návštěvníci dvanáctého ročníku Přehlídky animovaného filmu, která během čtyř dnů nabídne rovněž divadla koncerty či workshopy. Dnešní úvodní den patřil především vernisážím.

Program otevřela vernisáž instalace Přežitky v pojízdné tramvajové Galerii dé, kterou připravil kurátor Pavel Ryška. „Nabízí po vzoru nástěnných novin reprezentativní výběr přežitků padesátých let. Výstřižky z významných událostí politického, hospodářského a kulturního života jsou určeny k rozvíjení kritiky a sebekritiky,“ uvedla mluvčí festivalu Veronika Zýková.

Letošní finalista ceny Jindřicha Chalupeckého Aleš Čermák otevřel svoji výstavu Proč přemýšlet o budoucnosti v prostoru Vitríny Deniska. S vernisáží výstavy Slepá láska bylo spojené i slavnostní zahájení festivalu v Konviktu. „Slepá láska je odpověď bez otázky," komentoval expozici její kurátor Jiří Havlíček. Ze skic a fotografií složená instalace, na které se podíleli Georgij Bagdasarov, Pierre Daguin, Zdeněk Mezihorák, Filip Nerad, Petr Strouhal a Jan Žalio, je podle organizátorů rafinovaným příspěvkem do debaty na téma Co je to animace.

Šedivá totalita?

PAF je nejstarší českou přehlídkou, která je zaměřena na filmovou animaci a současné umění. Jedním z ústředních témat je letos představení československé vizuální kultury v 50. letech minulého století. Podle dramaturga festivalu Martina Mazance se program staví proti představě „šedivého bezčasí“ daného totalitního období. „Zaměříme se na dobovou karikaturu, knižní ilustraci, páskovou módu, vesmírné objevy, reklamu, propagandu i dětské pohádky,“ prozradil Mazanec.

Přijedou významní zahraniční hosté

Druhou hlavní programovou sekcí je Kinetika obrazu, jíž pořadatelé navazují na několikaletý trend koncentrace na experimentální film. Na programu budou autorské projekce, prezentace a diskuze, které souvisejí s otázkou základních částí pohyblivých obrazů filmu a videa. Představí se i významní hosté, mezi nimiž nebude chybět jedna z nejvýznamnějších postav současné animace a výtvarného umění Takeshi Murata z USA či Gábor Ősz z Maďarska.

PAF Kult pro britského umělce a pedagoga

Ocenění PAF Kult pro rok 2013 získá legendární britský průkopník počítačem generovaných pohyblivých obrazů a animace, umělec a univerzitní profesor Ernest Edmonds. Na přehlídce bude hovořit i o vlastním výzkumu v této oblasti.

Neoddělitelnou součástí přehlídky bude i soutěžní sekce Jiné Vize 2013, jejímž cílem je mapovat dění na poli pohyblivých obrazů filmu a videa v tuzemsku. Finální desítku soutěžních děl každoročně vybírá kurátor přizvaný pořadateli festivalu, letos jím bude člen umělecké skupiny Rafani, vizuální umělec, režisér a pedagog David Kořínek.

Výstavy, divadlo i koncerty

Jelikož PAF není už dávno jen tradiční filmovou přehlídkou, ale snaží se představovat současné umění i v dalších oblastech, návštěvníky čekají rovněž koncerty, taneční představení ve tmě i program pro děti. Zdarma budou pro veřejnost otevřeny všechny výstavy a instalace v Konviktu. Další výstavy se uskuteční v Galerii U Mloka, Vitríně Deniska nebo kočovné tramvajové Galerii dé.

Na přehlídku se letos předem akreditovalo zhruba 100 návštěvníků, což je o něco více než před rokem. Další se mohou hlásit přímo na místě.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.