PAF 2015: Olomouc bude čtyři dny patřit animaci

Čtyři dny plné animace, to je PAF.
Repro: Žurnál UP
středa 2. prosince 2015, 07:30 - Text: Ivana Pustějovská

Filmové projekce, výstavy, performance, přednášky, prezentace, workshopy, koncerty a k tomu stovka českých i zahraničních hostů - to vše, a mnohem víc, nabídne letošní program Přehlídky animovaného filmu (PAF). Už čtrnáctý ročník festivalu filmové animace a současného umění se uskuteční od čtvrtka do neděle v Uměleckém centru Univerzity Palackého a na několika dalších festivalových místech v Olomouci.

Hlavní sekce přehlídky má titul „Divoká 60.“ a připravil ji vizuální umělec a pedagog Pavel Ryška. Nabídne unikátní pohled na dílo kreslíře Jiřího Wintera Neprakty. „Naším cílem je předkládat nečekaná spojení na poli tuzemské animace, ilustrace, televizní, filmové a multimediální tvorby. Jedná se o ojedinělý projekt, který se v rámci PAFu snažíme realizovat, tedy mapovat málo známé nebo dosud neodhalené souvislosti v dějinách českého umění a animace,“ shrnuje východiska sekce hlavní dramaturg festivalu Martin Mazanec.

Významným hostem sekce je Edita Plicková, dlouholetá pracovnice Krátkého filmu Praha, která úzce spolupracovala s autorem animovaných filmů Zdeňkem Milerem, jehož filmy na PAFu osobně představí. Edita Plicková také povede animační dílnu pro děti.

V rámci soutěže „Jiné vize“ pak nabídne PAF desítku nejzajímavějších děl z oblasti současného českého pohyblivého obrazu, které oscilují na pomezí videoartu, animace a výtvarného umění. „Letošní díla do soutěže nominovala přizvaná kurátorka, filmová teoretička Lenka Střeláková. Ta se rozhodla klást důraz na jejich formát. Její záměr vystavit všechna díla tak, jak byla autory původně zamýšlena, si vyžádal přesunutí výstavy do prostorově velkorysého atria olomouckého Konviktu, kde bude veřejnosti zdarma přístupná po celou dobu konání festivalu,“ vysvětluje Mazanec.

Do Olomouce dorazí i řada zajímavých zahraničních hostů, například britský vizuální umělec Greg Pope, který připravil společnou kinematografickou performanci s českými výtvarnicemi a hudebnicemi Veronikou Vlkovou a Kateřinou Koutnou nebo norský umělec Lars Holdhus, vystupující pod pseudonymem TCF, který rámci PAFu nabídne technicky náročné živé vystoupení.

PAF myslí i na děti. V sobotu a v neděli vždy od 9:30 budou v Konviktu projekce pro nejmenší publikum. K vidění bude mimo jiné loutkový film Břetislava Pojara Zahrada.

Dospělým divákům nabídne PAF půlnoční projekce celovečerních animovaných filmů Shirley: Vize reality, Ku! Kin-dza-dza a Cafard a během dne pak také celou řadu klasických animovaných filmů, pásem nebo autorských prezentací projektů z oblasti animace, audiovizuálního umění a počítačových her.

Slavnostní zahájení festivalu, který pořádá Pastiche Filmz, je ve čtvrtek v 19 hodin v Konviktu. Podrobnosti k festivalu ZDE.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.