Ostravskou univerzitu čekají státnice ve Švýcarsku

Ilustrační foto: L.U.de.S
pondělí 31. března 2014, 13:31 - Text: (caf)

Ostravská univerzita a její italští pedagogové prověří letos u státnic první absolventy v oboru fyzioterapie ve Švýcarsku. Bakalářský diplom, který švýcarským absolventům vystaví Ostravská univerzita, bude platný v celé Evropské unii.

Ostravská univerzita, jejíž lékařská fakulta má akreditaci k výuce fyzioterapie v italštině, přijala loni zhruba 80 italsky hovořících studentů, kteří doplnili studující divize Ostravské univerzity v kampusu Univerzity L.U.de.S. Lugano-Pazzalo ve Švýcarsku.

V součtu se švýcarskými studenty a zahraničními studenty na fakultách v Česku měla univerzita necelé čtyři stovky zahraničních posluchačů. „To je v rámci českých univerzit poměrně významné číslo,“ upozornil rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Záměr akreditace italských studií vznikl v rámci projektu Double Diploma, který se rozběhl v akademickém roce 2008/2009 a umožňoval, aby studenti fyzioterapie Ostravské univerzity i Univerzity L.U.de.S. Lugano-Pazzalo studovali obor v angličtině a získali diplom partnerské univerzity. Ten mohou absolventi ze Švýcarska uplatňovat ve své profesi v zemích Evropské unie. „Od této etapy jsme se ale velmi rychle posunuli dál. Vyučujeme i v italštině, což nám jednoznačně přivedlo další zájemce,“ uvedl Močkoř.

Zahraniční studenti ve Švýcarsku, ať už studují v italštině nebo jiném jazyce, jsou studenty Ostravské univerzity, přesněji její lékařské fakulty s tím, že studují na detašovaném pracovišti ve Švýcarsku. Výuka tam probíhá podle standardů schválených českou Akreditační komisí a podílí se na ní špičkoví odborníci z italských univerzit, kteří ale museli projít akreditačním procesem v České republice. Studijní plán oboru fyzioterapie v italštině je totožný s českou verzí studijního plánu. Zástupci Ostravské univerzity na pracoviště v Luganu dojíždí tamní výuku dozorovat.

„Je to pro nás jedna z mála možností, jak alespoň částečně kompenzovat poklesy státních dotací pro vysoké školy,“ vysvětli rektor Močkoř.

Orientace na zahraničí se Ostravská univerzita rozhodně nehodlá vzdát a své úsilí potvrdila také získáním evropské ECTS Label. Celkem měla Ostravská univerzita loni přes deset tisíc studujících, z toho na lékařské fakultě přes 1600.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.