Ostravské planetárium se po třech letech znovu otevírá

Ostravské planetárium.
Vizualizace: Atelier 38
sobota 29. listopadu 2014, 21:00 - Text: Jana Opočenská

Planetárium Ostrava, které zaštiťuje Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava znovu otevírá brány návštěvníkům. První zvědavci si mohli výsledky tříleté rekonstrukce prohlédnout v neděli 30. listopadu.

Lákadlem je například nejmodernější hybridní systém projekce, který má zaručit dokonalé zobrazení hvězdné oblohy a planet.Ty budou návštěvníci pozorovat nad svými hlavami na projekční ploše, jejíž průměr přesahuje třináct metrů.

„Na návštěvníky čekají zbrusu nové populárně naučné pořady, které nikde jinde neuvidí. Planetárium se snaží ukázat přírodovědné obory hravým a poutavým způsobem," uvedl rektor Ivo Vondrák.

Kromě zajímavých projekcí, za nimiž stojí tuzemští i celosvětoví tvůrci, je novinkou Experimentárium. Jde o prostory s interaktivními expozicemi, kde si návštěvníci budou moct ověřit fyzikální zákony v praxi, nebo si vyzkoušet, jaké to je řídit vozítko na Marsu.

Součástí planetária je i hvězdárna s novými astronomickými dalekohledy. Ty budou přístupné návštěvníkům v prostorách zrekonstruovaných kopulí.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.