Ostravská biobanka může urychlit výzkum nádorových onemocnění

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 2. června 2014, 07:07 - Text: Jana Procházková

Nevyužitý biologický materiál z nemocnic, jako je krev, sliny nebo plazma, se dá uskladnit a dále použít při výzkumu léčby onemocnění. Tuto možnost nabízí ostravská biobanka, na jejímž vzniku se podílela Lékařská fakulta Ostravské univerzity a Fakultní nemocnice Ostrava.

Vědci už nemusí sbírat vzorky u pacientů, stačí si je vyžádat v biobance. Materiál je sbírán a uskladněn se souhlasem pacienta pod unikátním kódem, nikoliv jménem. Ostravská banka biologického materiálu funguje na klinice hematoonkologie, takže se soustředí na sběr vzorků od nemocných s krevním nádorovým onemocněním.

„V situaci, kdy vědec potřebuje ověřit přítomnost specifických markerů pro stanovení nemoci nebo chce zjistit, zda určitá látka může být lékem, jsme schopni mu poskytnout vzorky od několika stovek nemocných najednou. Tím, že odpadne fáze sběru vzorků, se významně zkrátí doba pro dosažení výsledků. Místo několika let tak výzkumný projekt může trvat řádově týdny,“ uvedla Petra Vrublová, vedoucí ostravské biobanky.

Kromě hematoonkologie plánuje biobanka rozšířit sběr vzorků pro další obory. Lékaři chtějí dále získávat materiál od zdravých lidí, aby mohlo dojít ke srovnání vzorků. Cílem Lékařské fakulty Ostravské univerzity je skladovat v biobance materiál také z okolních států a zpřístupnit ho i mezinárodním týmům.

Pracoviště by se v budoucnu mohlo věnovat i výzkumu vlivu kvality ovzduší na zdravotní stav obyvatel.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.