Osteoartritidu má na svědomí tučná strava
Fakt, že obézní lidé mají větší sklony ke vzniku osteoartritidy, vědci dosud přikládali nadměrnému zatěžování kloubů. Odborníci z univerzity v britském Durhamu ovšem zjistili, že na vině může být i stravování.
Vědci zkoumali vznik osteoartritidy u myší a zjistili, že ty myši, které konzumovaly vysoce tučná jídla, měly horší zdravotní výsledky než ty, kterým naordinovali vysoce tučnou dietu, ovšem se stravou, která obsahovala omega-3 mastné kyseliny.
„Došli jsme k závěru, že stravovací faktory ovlivňují vznik osteoartritidy mnohem více než mechanické zatěžování kloubů,“ uvedl Farshid Guilak, který studii publikoval.
Osteoartritida je degenerativní nemoc, postihující až 33 % lidí starších pětašedesáti let. Dochází při ní k porušení kloubů a následné ztuhlosti a bolesti na postižených místech. Přestože vědci dlouho věděli o spojení mezi touto nemocí a obezitou, nebylo jim jasné, proč postihuje i nezatěžované klouby, například i ty v rukou.
Díky výzkumu je jasné, že zásadní vliv má to, jaký typ tuků lidé konzumují.
Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.
Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.