OSN na Univerzitě Palackého - studenti z celého světa v roli diplomatů

Tři stovky studentů z celého světa v Olomouci zkouší, jak funguje OSN.
Foto: Gabriela Knýblová
pátek 27. listopadu 2015, 11:00 - Text: Barbora Hrabalová

Soustředěné pohledy, únava i pohotové vystřelování rukou do vzduchu. Diplomatické dekorum, manžetové knoflíčky a profesionální úsměvy. To vše je možné v těchto dnech zahlédnout na chodbách i ve třídách Konviktu. Na Univerzitě Palackého probíhá prestižní mezinárodní model OSN v organizaci katedry politologie a evropských studií (KPES).

Téměř tři sta studentů z různých koutů světa v těchto dnech na vlastní kůži zkouší, jak probíhá jednání OSN se vším, co k němu patří. Krom vyžadované etikety a striktně dodržovaného průběhu jednání včetně ustálených frází a zvyků, se musí zabývat především aktuálními problémy světa. Nic není fiktivní, vše je založené na realitě. Účastníci jsou rozděleni do čtyř komisí (Valné shromáždění, Rada bezpečnosti, Ekonomická a sociální rada a UNESCO), v nichž prezentují agendu své země. Tou ale pro tento týden není jejich rodná vlast, ani místo pobytu. Pro model OSN opouští svou národní identitu a přebírají jinou - přidělenou, jejíž zájmy musí hájit jako vlastní. Studenty z olomoucké univerzity tedy až do pátečního večera poznáte podle cedulky s nápisem „France“.

Již od úterý tráví studenti většinu dne až do pozdních večerních hodin proslovy, které jsou výsledkem mnohdy i několikatýdenní rešerše, psaní rezolucí a snahou o hledání kompromisu, což se v praxi projevuje mnoha způsoby- od sezení s notebooky ve skupinách, v nichž dva mluví a zbytek urputně zapisuje a ověřuje fakta, až po nenápadná podání ruky v rozích místností. Bez ohledu na praktickou nezkušenost účastníků se dbá na přesný přístup k jednání jako v OSN, kdy jakékoliv zaváhání či neprůbojnost může vést k horšímu hodnocení jednotlivce nebo celé delegace. Už první večer tak vykrystalizovaly výrazné osobnosti simulovaného diplomatického procesu.

Závažnost témat, která se řeší, byla zřejmá už od úterního zahájení v Pevnosti poznání, kde v úvodních projevech generální tajemnice modelu Ivany Častulíkové (KPES) i hlavního řečníka, poslance Ivana Gabala, zazněla výzva k zodpovědnému přístupu k nastoleným problémům. Nechyběly mezi nimi ani současná imigrační krize nebo bezpečnostní politika s globálními přesahy. Ivan Gabal nešetřil ani kritikou některých problematických rozhodnutí v historii OSN, zároveň však zdůraznil jeji velkou roli v řešení mezinárodních vztahů.

Model OSN ovšem není jen o celodenním jednání a pracovních nocích. Aby si zahraniční hosté užili (nejen) místního koloritu, byl pro ně ještě před začátkem konference připraven několikadenní program včetně prohlídky Prahy, Osvětimi, Bouzova a Javoříčských jeskyní. Aby ale především američtí studenti úplně nepozbyli oslavné chvíle, které v tuto roční dobu tráví obvykle s rodinou, čtvrteční večer byl věnován oslavě Díkůvzdání v různých olomouckých restauracích.

Konference vrcholí dnes, hlasováním o diplomaticky vyjednaných rezolucích. Po obědě proběhne závěrečný ceremoniál. Večer se pak pořadatelé s hosty rozloučí koncertem v klubu 15 minut.

Organizace tohoto týdne začala více než před rokem a zahrnovala vše od rezervace hotelů, přes vytvoření kulturního programu až po výběr polevy na muffiny pro úvodní recepci. Pro zajímavost - byla světle modrá - v barvě OSN i univerzity. Hlavními organizátorkami jsou Ivana Častulíková a Markéta Žídková, která tuto událost do Olomouce prvně přivedla před pěti lety. O hosty se téměř nepřetržitě stará 40 dobrovolníků z řad studentů KPES.

Příští rok Olomouc předá model do rukou univerzity v japonském městě Kobe, jejíž zástupci už teď pečlivě sbírají tipy k organizaci.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.