Oslavy 440 let univerzity skončily

Výsledky ankety.
Graf a koláž: Žurnál UP
pondělí 23. prosince 2013, 08:53 - Text: Pavel Konečný

Jezuitská univerzita, neboli academia, byla v Olomouci založena 22. ledna 1573 potvrzením donace biskupa Viléma Prusinovského papežem Řehořem XIII. Dne 22. prosince 1573 jí císař Maxmilián II. udělil promoční práva jako historicky první univerzitě na Moravě a druhé v českých zemích. Rok 2013 byl proto Rokem univerzity.

„Bez zbytečných okázalostí si univerzita a město Olomouc připomenuli 440. výročí založení vysokého učení ve městě Olomouci. Kulturním a decentním způsobem se podařilo Univerzitu Palackého a Olomouc zviditelnit v České republice i v zahraničí. Připomínání si vlastní historie posiluje prestiž univerzity v evropském a světovém vzdělávacím a výzkumném prostoru. Jsem si jist, že alespoň částečně se nám pozvednout prestiž Univerzity Palackého podařilo,“ komentoval výročí rektor Miroslav Mašláň.

Mince, knihy, festivaly

K výročí byla letos vyražena stříbrná pamětní mince a vydány knihy, zejména aktualizované Dějiny univerzity v Olomouci a vznikla stálá expozice univerzity ve Vlastivědném muzeu. V Roce univerzity se konaly i četné mezinárodní, národní nebo doktorandské konference a přednášky či slavnostní zasedání. V Olomouci rokovala Česká konference rektorů, Mezinárodní konference rektorů světových univerzit. Byl udělen čestný doktorát plastickému chirurgovi Bohdanu Pomahačovi. Konala se Speciální olympiáda, studentský majáles i festivaly jako Music Olomouc, AFO, Baroko, Opera Schrattenbach a mnohé koncerty včetně slavnostního jazzového koncertu Emila Viklického. K 440. výročí nechyběly výstavy, sloužily se dvě slavnostní mše a pozoruhodné bylo třídenní celostátní vysílání Českého rozhlasu 3 Vltava, celé věnované Univerzitě Palackého a Olomouci.

Podle prorektora Ladislava Daniela, předsedy organizačního výboru, splnily oslavy 440. výročí Univerzity Palackého svůj cíl. „Dějiny dávají smysl tehdy, když se stávají dějinami kontinuity vzdělávání v určitém sociokulturním okruhu, v Evropě i v celém kulturním světě. Při připomenutí roku 1573 ukázalo nezpochybnitelný význam tradice a kontinuity pro kvalitu vzdělanosti a pro pocit sounáležitosti akademických pracovníků i studentů s univerzitou,“ uvedl Daniel. Připomněl, že na oslavách se svou prací podíleli studenti, akademičtí i techničtí pracovníci. Výročí se připomínalo prakticky na každém kroku. Oddělení komunikace k němu vytvořilo speciální stránku www.440.upol.cz

Mnohovrstevné logo a hrdost

Prakticky celý rok 2013 provázelo život univerzity logo 440. výročí vytvořené Pavlem Coufalíkem, studentem Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. „Logo mělo záměrně být mnohovýznamové, aby dokázalo odrážet mnoho aspektů vzdělání metaforickým způsobem,“ vysvětlil Daniel. „Schválně jsem se soustředil jen na kontury, na kružnice. Lze je aplikovat na hodně odvětví. Viděl jsem je jako magnetické pole, jako vrstevnice i jako teplotní mapu,“ objasnil Coufalík. Žurnál měl od 22. ledna do 22. prosince logo oslav ve své hlavičce v tištěné i internetové podobě.

Žurnál měl ke konci výročí na svých stránkách také anketu. Otázka zněla: Jste hrdí (pyšní) na svou starobylou univerzitu? Odpovědělo na ni 243 respondentů. Čtrnáct hlasů přiznalo apatii, pětašedesát odpovědí tvrdilo, že stáří pro ně u univerzity nehraje roli, a pro 164 hlasujících měly oslavy výročí určitě svůj smysl. Hrdost v souvislosti s věkem svého vysokého učení potvrdilo 68 procent odpovídajících.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.