Organické potraviny pomohou se zdravým životním stylem

Ilustrační foto: Freeimages
pondělí 28. července 2014, 10:48 - Text: Kateřina Černohorská

Mezinárodní tým vědců vedený odborníky z univerzity v britském Newcastlu nedávno zveřejnil výsledky studie, zaměřené na organické produkty. Vědci zjistili, že obsahují mnohem více antioxidantů než ty ostatní.

Analýzou 343 průzkumů, týkajících se organických potravin, odborníci zjistili, že konzumací organicky pěstovaného ovoce, zeleniny nebo cereálií a z nich vytvořených výrobků lidé získají tolik antioxidantů, jako by snědli jednu až dvě porce „normálně“ pěstovaných plodin. Ty organické totiž obsahují až o šedesát procent více antioxidantů.

Studie také potvrdila, že organické jídlo vykazuje nižší úroveň toxických těžkých kovů. Například obsah kadmia je v takovýchto potravinách nižší skoro o polovinu.

„Studie potvrdila, že správný výběr stravy může pomoci ke zvýšení úrovně antioxidantů a snížení obsahu toxinů v lidském těle. Konzumenti byli až dosud mnohdy zmatení a nevěděli jistě, jestli jim organická strava může pomoci ve zdravém životním stylu, nebo ne, teď už tápat nemusí,“ vysvětlil Carlo Leifert, který projekt vedl. 

Pěstování i zpracování organických potravin by mělo probíhat ekologicky, bez použití syntetických pesticidů či genetických úprav.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.