Olomoučtí studenti vyjíždějí na stáže Evropské unie

Stážistky na Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu.
Foto: Jakub Hudeček
pátek 6. března 2015, 11:56 - Text: Kateřina Černohorská

Zastoupení Olomouckého kraje v Bruselu přivítalo na počátku března několik studentů Univerzity Palackého, kteří byli přijati na pracovní stáž do institucí a poradních orgánů Evropské unie. 

Stážisté pracují spolu se stálými zaměstnanci na všech tématech, kterými se instituce v Bruselu zabývají. Věnují se zejména přípravě nové legislativy, komunitárním programům nebo překladům odborných textů. 

„Aby se mohli studenti na stáž přihlásit, musí ovládat aspoň dva úřední jazyky Evropské unie a mít dokončený minimálně základní stupeň vysokoškolského studia. Další podmínky určují jednotlivé úřady. Úspěšní absolventi pracují společně se stálými zaměstnanci a podílejí se tak na chodu institucí,“ vysvětlila Michaela Vráželová ze sdružení OK4EU. 

Současnými stážistkami jsou Petra Zmeltová z právnické fakulty, která bude pracovat pro Výzkumnou agenturu Evropské komise v Lucemburku a Radka Hoková z filozofické fakulty. „Jsem ráda, že jsem prošla náročným výběrem. Na počátku totiž bylo přes patnáct tisíc uchazečů,“ sdělila Hoková, která pracuje na Generálním ředitelství Evropské komise pro překlady. „Jako studentka anglické filologie se těším na získání zkušeností s překlady evropské legislativy a snad i tolik potřebného evropského nadhledu,“ dodala Hoková. 

Evropská unie má spuštěn program odborných stáží, díky nimž se mladí lidé z jednotlivých členských států dostanou do Evropské komise nebo Evropského parlamentu. Spokojenost s programem evropských stáží vyjádřil i náměstek hejtmana Michael Fischer. „Podporujeme výjezdy mladých lidí do zahraničí. Vracejí se zpět s cennými zkušenostmi a novými návyky, které jim pomohou při hledání práce,“ zdůraznil náměstek.

Zájemci o informace o stážích se mohou obrátit na sdružení OK4EU.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.